Danışmana gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Danışmana gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP ile Libya arasındaki para trafiğini yönettiği ileri sürülen, RP Lideri Erbakan'ın Başdanışmanı Celalettin Döver, dün MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla yurt dışına çıkmak üzereyken, Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Çeçenler'e gönderilmek üzere RP'ye teslim edilen 10 milyon doların sırrı henüz çözülemezken, dün şok bir gelişme daha yaşandı. DGM'nin talebi üzerine MİT ve Emniyet'in ortaklaşa düzenlediği bir operasyonla, para trafiğinin gerisindeki kişi olduğu öne sürülen, Başbakanlığı döneminde RP Lideri Necmettin Erbakan'ın başdanışmanlığını yapan Celalettin Döver, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alındı.

DGM Başsavcılığı'nın, 10 milyon dolarla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında dün operasyona başlandı. DGM, para trafiğinin baş aktörü olarak gözüken ve adının Medetullah olduğu belirlenen Çeçen'in de peşine düştü.

DGM SORGULAYACAK

İki haftayı aşkın süredir 10 milyon dolarla ilgili kişilerin peşine düşen MİT ve Emniyet, DGM'nin de operasyona başlanması talimatıyla dün harekete geçti. Refahyol döneminde, Erbakan'ın Başdanışmanı görevinin yanısıra, Petrol Ofisi Genel Müdür Yardımcılığı'nı da yürüten Celalettin Döver, dün sabah Esenboğa Havalimanı'nda MİT ve Emniyet'in ortak yürüttüğü operasyonla gözaltına alındı. Döver, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Yurtdışına kaçmaya hazırlandığı öne sürülen Döver, DGM Savcılığı'nca sorgulanacak.

Döver'in sır olan 10 milyon dolarla ilgili çok fazla bilgi sahibi olduğu ve para trafiğini perde gerisinde yöneten kişi olarak bilindiği de vurgulandı. DGM'ce olayla ilgili aranan ve yine Döver'le birlikte aynı dönemde Başbakanlık'ta görevli iki kişininse yurtdışına kaçtığı öne sürüldü. MİT tarafından aranan iki kişinin adı sır gibi saklanıyor.

KARISI AMERİKA'DA

Gözaltına alınan Döver'in eşinin ABD'de olduğu ve büyük olasılıkla bu ülkeye gideceği de öne sürüldü. Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü yetkilileri, Döver'in yönetmeliğe göre yurtdışına çıkmak için kurumdan izin alması gerektiğine dikkat çektiler. Yetkililer, Döver'in halen kurumlarında uzman olarak çalıştığını belirttiler.

MEDETULLAH: MEDET ÜNLÜ

RP'lilerden parayı istemeye gelen heyete, ‘rehberlik ve tercümanlık yaptığı' belirlenen ve kendisini Çeçenistan Başbakan Birinci Yardımcı Vekili olarak tanıtan Medetullah adlı kişi de DGM'ce bilgisine başvurulmak üzere aranıyor. Bu kişinin adını değiştirip Medet Ünlü olarak Türk vatandaşlığına geçtiği öne sürülürken, Ankara'da yaşayan Çeçenler, ülkelerinde bu görevde, bu adda bir kişinin bulunmadığını belirttiler. Çeçen Başbakan Yardımcısı Udugov da önceki gün Hürriyet'e, ‘Öyle birini tanımıyoruz' demişti.

SAHTE FATURACI İSTENECEK

DGM, Libya'dan gelen 10 milyon dolar karşılığı verilen eski mallar için ‘sahte fatura' sağladığı öne sürülen ve Azerbaycan'a kaçtığı belirlenen Mustafa Öztürk'ün de getirilerek, sorgulanması için harekete geçti. Öztürk'ün soruşturmanın ilerleyen aşamalarında, Azerbaycan'dan Dışişleri kanalıyla istenebileceği bildirildi. Bu arada DGM'nin, yurtdışında bulunduğu tesbit edilen ve Türkiye'ye iadesi istenen bazı kişilerle ilgili bir dosya verdiği de belirtildi. MİT'in, parayı getirdiği belirlenen ve Libya'da bir çiftlikte gözaltında tutulduğu belirtilen, ‘diplomatik pasaportlu' kurye Amar Abdülselam Hareba ile ilgili yurtdışında da araştırma yaptığı öğrenildi. DGM'nin, Erbakan'ın, 10 milyon doları istemek üzere Türkiye'ye gelen Çeçen heyetine, bu paranın 2 milyon dolarını Örtülü Ödenek'ten ödediği ve İslami Halk Komutan Yardımcısı olarak ayda 500 bin dolar maaş aldığı iddialarıyla ilgili de araştırmayı sürdürdüğü, belge topladığı kaydedildi.

CHP MECLİS'E GETİRİYOR

CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar, konuyu ilk kez kendilerinin gündeme getirdiğini hatırlatarak, ‘‘Bunun peşini bırakmayacağız'' dedi. Sağlar, TBMM açıldığında konuyu gündeme taşıyacaklarını ve gerekirse bir soruşturma komisyonu oluşturulması için gayret göstereceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!