Damlacık yoluyla bulaşma nasıl olur? İşte bilgi

Güncelleme Tarihi:

Damlacık yoluyla bulaşma nasıl olur İşte bilgi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2020 16:02

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 60 milyon 438 bini, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 421 bini aştı, iyileşenlerin sayısı ise 41 milyon 806 bine yaklaştı. Virüsün en önemli bulaşma yollarından biri de damlacık yolu ile oluyor. Peki, damlacık yoluyla bulaşma nasıl olur?

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 ile günlük hayatın parçası haline gelen terimlerin yer aldığı sözlük hazırladı. Sağlık Bakanlığı, salgınla birlikte en çok kullanılan kelimelerin daha iyi anlaşılabilmesi için Kovid-19 sözlüğü yayınladı. İşte, o sözlükte yer alan bilgilere göre 'damlacık yoluyla bulaşma' hakkında bilgi...

Damlacık Yoluyla Bulaşma: Öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında ortaya çıkan ve patojen etken taşıyan vücut sıvılarının (damlacık) hasta kişiden etrafta bulunan başka kişiye/kişilere ulaşması.

Damlacık saçılması, hasta kişinin "konuşma, gülme, hapşırma, öksürme ile ortama enfekte salgılar" saçması olarak tanımlanıyor ve bunların havada 1 metre kadar yayılabileceği belirtiliyor.

Damlacık saçılması ile bulaşabilecek hastalıklara boğmaca, grip ve zatürre örnek olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

Şu anda koronavirüs ağırlıklı olarak doğrudan, dolaylı ve damlacık saçılması gibi yollarla temasla bulaşan bir hastalık olarak nitelendiriliyor.

Hava yoluyla bulaşan hastalıkların en önemli farkı ise virüsün havada daha uzun süre asılı kalması ve geniş alanlara yayılması.

BAKMADAN GEÇME!