Dalyan’da güneş enerjisiyle çalışan tekne yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Dalyan’da güneş enerjisiyle çalışan tekne yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2006 12:22

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde Özay Akdoğan, güneş enerjisiyle çalışan bir tekne yaptırdı.

Haberin Devamı

Özay Akdoğan, güneş enerjisiyle çalışan teknenin çevreye hiçbir zararı bulunmadığını söyledi. Dalyan kanalında kendisine ait 22 tekne bulunduğunu belirten Akdoğan, “Hazırlatacağım proje ile diğer teknelerimin de güneş enerjisiyle çalışmasını sağlayacağım” dedi.

Projenin Almanya'da özel bir şirket tarafından hazırlandığını belirten Akdoğan, güneş enerjisi sisteminin yöreye has özellikte, ”piyade” olarak adlandırılan ve herkes tarafından rahatça kullanılabilen bir sistem olduğunu söyledi.
Teknenin güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistem sayesinde elektromotor ile hareket ettiğini kaydeden Akdoğan, sistemin 25 bin YTL'ye mal olduğunu bildirdi. Türkiye'de sadece kendisinin bu teknesinin güneş enerjisiyle çalıştığını savunan Akdoğan, son yıllarda Dalyan ve civarında dizelle çalışan tekne sayısında da ciddi artış olduğunu belirtti. Güneş enerjisiyle çalışan tekne yaptırma fikri ortaya çıktıktan sonra bir proje hazırlattıklarını ifade eden Akdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“12 metre uzunluğundaki 'Güneş 1' isimli teknenin tavan kısmına 12 adet panel yerleştirildi. Bu paneller güneş enerjisinin toplanmasında kullanılıyor. Tekne, paneller aracılığıyla alınan güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistem sayesinde elektromotor ile hareket ediyor. Aynı zamanda teknenin taban kısmına 8 adet güneş pili yerleştirildi. Bu piller 240 amper enerji depoluyor. Tekne 4.5 deniz mili hızla hiç durmadan 9 saat yol alabiliyor. Teknede mazot, benzin ve atık yağlardan oluşan sintine atıkları da yok.”

Teknenin Dalyan kanalında örnek olduğunu belirten Akdoğan, turizme alternatif bir model getirerek Dalyan'da olumlu bir imaj yarattıklarını söyledi. Akdoğan, şöyle konuştu:

“Tekne çevreye son derece duyarlı bir teknedir. Diğer teknelerden tek farkı, mazotla değil güneş enerjisiyle çalışmasıdır. Ayrıca teknemiz elektrik motoru ile çalıştığı için diğer teknelere göre daha az ses çıkarıyor. Bu da çevredeki gürültü kirliliğinin azalmasını sağlıyor. Dalyan beldesinde sürdürülebilir turizmin yaşanabilir çevre ile sağlanabileceği inancıyla bir ilke imza atmanın sevincini yaşıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!