DAL sorgu bilgisi yok ama belge var

Güncelleme Tarihi:

DAL sorgu bilgisi yok ama belge var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2013 00:00

Haberin Devamı

12 Eylül dönemine ilişkin bilgileri Darbe Araştırma Komisyonu’na gönderen Emniyet Genel Müdürlüğü, Derin Araştırma Laboratuvarı (DAL) sorgu biriminin yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi olmadığını bildirdi. Ancak sorgu birimiyle ilgili olabilecek 3 belgeyi rapora koydu.

EMNİYET Genel Müdürlüğü, Derin Araştırma Laboratuvarı (DAL) sorgu biriminin yapısı ve faaliyetleri hakkında resmi kayıtlarında herhangi bir bilgi ve belgenin olmadığını bildirdi. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 12 Eylül dönemine ilişkin bilgi ve belgeleri, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Belgeler arasında Emniyet
Genel Müdürlüğü’nün, “Derin Araştırma Laboratuvarı (DAL) sorgu biriminin yapısı ve faaliyetleri” hakkındaki bilgi notu da yer aldı. Resmi kayıtlarda söz
konusu birime ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşılamadığı aktarılan bilgi notunda, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Derin Araştırma Laboratuvarı sorgu biriminin yapısı ve faaliyetleri hakkında resmi kayıtlarımızda herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılmamıştır” ifadeleri yer aldı.
İFADE DE ALINMIŞ
Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü, Derin Araştırma Laboratuvarı sorgu birimiyle ilgili olabilecek 3 belgeye de raporda yer verdi. Söz konusu belgelerden biri, “Ankara Emniyet Müdürlüğü, Siyasi Şube DAL Grup Amirliğine” başlığını taşıyor. Diğer belge ise Ankara Emniyet Müdürlüğü 1’inci Şube Müdürlüğü’nün bir yazısı; Yenimahalle’de silahlı yaralama suçuna karışan bir kişinin ifadesinin DAL Grup Amirliği’nde alındığı belirtiliyor.
SİSTEMATİK İŞKENCE
“Derin Araştırma Laboratuvarı”, 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde, gözaltına alınan bazı kişilere yönelik sistematik işkence ve kötü muamele suçlarıyla gündeme gelmişti.     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!