Daha kaç Umut gidecek?

Güncelleme Tarihi:

Daha kaç Umut gidecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2014 10:00

İZMİRLİ Umut, henüz 3.5 yaşındaydı. Nadir rastlanan bir kan hastalığına yakalandı ve acilen ilik nakli olması gerekiyordu. Anne-baba çırpındı, yurtdışından çare arandı çünkü Türkiye’de hala bir kemik iliği bankası kurulmamış; üstelik 45 bin ilik bağışçısının kanı hala incelenmeyi bekliyordu. Umut bekleyemedi. Bugün ikindi namazında uğurlanırken namaz kıldıran imam “Hakkınızı helal ediyor musunuz?” diye bile soramadı. Sevenleri cenazede sordu: “İlik bulamadığı için ölen yüzlerce çocuk ve Umut’un hakkını büyükleri nasıl ödeyecek?”

Haberin Devamı

İzmir Bayraklı’da oturan tekstil işçisi Ümit Emrem (30) ile ev hanımı Emine Emrem’in (31) oğlu 3.5 yaşındaki Umut Yunus Emrem, 4 aylıkken hastanelerle tanıştı. Küçücük bedeni kataterle, serumla, iğneyi hemen her gün gördü. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi olan Umut’a ilk olarak lösemi teşhisi kondu ancak daha sonra kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretememesi anlamına gelen Miyelodisplastik Sendromlar (MDS) teşhisi konuldu. Bu hastalık genelde 65 yaş üstünde görülen bir tür kan hastalığıydı. Tek çaresi kemik iliği nakli olan Umut için sosyal medya da, formasını giydiği Beşiktaş taraftarı başta olmak üzere futbol camiası da seferber oldu, ailesi her kapıyı çaldı. Baba Ümit Emrem, çocuğun Kasım ayında fenalaştığını, iyileşmesi için acilen cerrahi müdahale gerektiğini söylemişti.

Haberin Devamı

Umut’lar Antalya’da tükendi

Aile daha sonra Umut’un peşinde tedavi umuduyla Antalya’ya gitti. İlik arayışları burada da devam etti. Önce Belçikada’dan 6’da 5 uyumlu kemik iliği geldi ancak yapılan testler sonucu nakledilemeyeceği ortaya çıkınca aile hayal kırıklığı yaşadı. “Son çare” olarak baba Ümit Emrem’in kemik iliği 10’da 7 uysa da önce 14 Şubat’ta, daha sonra da 21 Mart’ta nakil yapıldı ancak sonuç alınamadı. Daha sonra İspanya’dan getirilen 6’da 6 uyumlu kemik iliği 30 Mayıs günü nakledildi fakat Umut’un minik bedeni uzun bir bekleyişin ardından gelen bu nakle yanıt veremedi ve nakilden 14 gün sonra yaşamını kaybetti. Çünkü her gün kan takviyesi alan Umut’un bu durumunun, nakledilecek iliğinin tutmasını engelleyebileceği gerçeği de ortadaydı.

“Melek oldu”

Umut gibi pek çok çocuğun ilik nakli olarak hayatta kalması için de uğraş veren baba Ümit Emrem, konuşmakta güçlük çekti. Yeni Umut’ların sönmemesi için bekleyen kanların incelenmesi ve kemik iliği bankası kurulması ve Sağlık Bakanlığı tarafından bir türlü hayata geçirilemeyen TÜRKKÖK Projesi’nin devreye girmesi için tedavinin her aşamasında çağrılar yapan acılı baba, “Çok uğraştık, yavrumuz elimizden kayıp gitti, melek oldu” diyebildi. Bayraklı Beşkubbeli Camii’de yapılan cenaze törenine ise anne Emine Emrem bayıldığı için katılamadı, baba Ümit Emrem’in “Beni bırakıp nereye gidiyorsun oğlum” sözleri yürekleri dağladı.

Haberin Devamı

Ödenek de yok ilik de

Umut gibi hastanelerde tedavi gören çocuklara yönelik etkinlikleriyle bilinen Mutlu Olalım Projesi de bu dönemde kanların incelenmesi için imza kampanyası başlatmıştı. Proje Başkanı Özlem Arman, görüştükleri ailelerin acil ilik nakli durumlarında “Kanların test edilmesi için ödenek olmadığı için ilik bulunması çok zor” yanıtını aldıklarını aktardı. Bu süreçten sonra ailelerin çaresizlik içinde koşturduğunu dile getiren Arman, “Umut ise bizim hastanede oyunlar oynattığımız, tanıdığımız bir çocuktu. Adı gibi umut ettik, olmadı. Türkiye’de eğer kanlar test edilseydi, bir ilik bankası kurulabilseydi belki her şey daha farklı olacaktı. Biz diğer çocukların yaşaması için çalışmaya yine devam edeceğiz ama çocuklarımız artık yurtdışından gelecek ilikleri beklemesin. Lütfen çocuklarımız kurtarılsın” dedi.

BAKMADAN GEÇME!