Dağdan hortum aşırıp, ürünlerini suluyorlar

Güncelleme Tarihi:

Dağdan hortum aşırıp, ürünlerini suluyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 11:07

KURAKLIK nedeniyle ürünü tarlada yanan üretici ilginç yöntemlerle çözüm yolları arıyor. Denizli'ye bağlı Güney İlçesi'nin köylerinde Karadenizliler'in pratik zekasına şapka çıkartacak yöntemle sulama yapılıyor. Dağdan aşırılıp havadan geçirilen hortumlarla organik üretim yapılıyor.

Haberin Devamı

Kuraklık nedeniyle tarladaki ürünlerin verimi düştü, pazar tezgahlarındaki sebze ve meyvenin fiyatı yükseldi. Denizli'ye bağlı Güney İlçesi'nin köylerinde ise üretici pınardan gelen suyu hortumla dağ aşırarak ürününü suluyor. 800 rakımlı Cindere Dağı'ndan gelen pınar suyu, Güney Şelalesi'nden akıyor. Bu su, havuzlarda toplanıp damlama sistemli sulama yapılıyor. Köylüler 500 metre uzunluğundaki vadiden havadan hortum çekip, karşı dağa su taşıyor. Güney Belediye Başkanı CHP'li Halit Gürbüz konuyla ilgili şunları söyledi:
“Köylülerimiz şelaleden gelen suların bir damlasını dahi boşa akıtmıyor. Cindere ve Ertuğrul köylerimizde bu suyla bahçeler sulanıyor. Yine şelale suyu çelik halatlara bağlanan hortumlar aracılığıyla 500 metrelik vadi havadan aşılıp, karşı dağa su ulaştırılıyor. İki ayrı hortumdan ulaştırılan sular hem karşı dağın tarım sulamasında kullanılıyor, hem de içme suyu olarak değerlendiriliyor. Domates, salatalık, bamya, fasulye ve daha birçok yaz sebzesi şelale suyu ile sulanıyor. Ürünler şelale suyu ile sulanırken ilaçlama ve gübre kullanılmıyor. Bu nedenle de ürünler tamamen organik yetiştiriliyor.’

Haberin Devamı

Bölgeyi ziyaret eden Aydın'ın Yenipazar İlçesi Belediye Başkanı AKP'li Zafer Savcı da, “Üreticilerimizi kutluyorum. Büyük bir azimle çelik halatlar aracılığıyla dağdan dağa hat oluşturmuşlar. Mevcut suyun bir damlasını dahi heba etmiyorlar. Damlama sistemli sulama yapıyorlar. Damlama sulama sistemi artık tüm Türkiye'ye yayılmalı.” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!