Cüretin böylesi

Güncelleme Tarihi:

Cüretin böylesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti karşısında Akın Birdal'ı işaret eden Cengiz Ersever, ‘‘İstersem, bu adamın beynini 24 saat içinde duvara yapıştırırım’’ dedi. Hakime dönen Ersever, ‘‘Var mısın iddiaya’’ deme cüretini de gösterdi.

İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal'ı vuranları azmettirdiği gerekçesiyle tutuklanan Uzman Çavuş Cengiz Ersever, dün hâkim önüne çıktı. Ersever ilk duruşmada şok açıklamalar yaparken, Birdal'ı da tehdit etti.

Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde dün başlayan duruşmaya tutuklu sanıklar Cengiz Ersever, Semih Tufan Gülaltay, Hasan Hasanoğlu, Bahri Eken, Kerem Deretarla, Demir Demirok, Namık Zihni Ozansoy, Ahmet Fulin ve avukatları ile Birdal ve avukatları katıldı.

Ersever, polis ve savcılıkta reddettiği tüm suçları mahkemede üstlendi ve ardından tehditler yağdırdı. Tunceli'de çalıştıktan sonra İstanbul'a geldiğini söyleyen Ersever, 1996 yılında Türk İntikam Tugayı'nı kurduğunu açıkladı. Ersever, örgütü kurma gerekçesini, ‘‘Cumhuriyet rejimine karşı olan insanlara, bölücülük yapanlara karşı kurdum’’ diye açıklarken, birçok kişiye silahlı eğitim verdiğini anlattı. Ersever, ‘‘TİT'i kurduktan sonra gündüzleri çavuşluk yapıyordum, geceleri ise bu işlerle ilgileniyordum. Ben ülkücü değilim, Türkçü'yüm. Semih Tufan Gülaltay'ın örgütle ilişkisi yok. Ahmet Fulin'i tanırım. Ama örgütle ilişkisi yoktur. Örgüt işlerine nasıl girdiğini bilmiyorum’’ dedi.

ADAMLARIM DIŞARDA

Eğitim verdiği insanların şu anda dışarda olduğunu iddia eden Ersever, ‘‘İnsanları psikolojik ve fiziksel olarak eğitiyordum. Onları eyleme hazırlıyordum. Eğitim yerimiz Silivri yolu üzerindeydi. Benim kendi silahımdan başka silah yoktur’’ diye konuştu.

İHD Genel Başkanı Birdal'ı öldürme veya yaralama talimatı vermediğini savunan Ersever, şunları söyledi: ‘‘Ben Bahri Eken'e, 'Gidin o adamı esir alın, teslim alın' dedim. 'Silah kullanmayın' dedim. 'Esir aldıktan sonra basını çağırın ve onun yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyin' dedim. Akın Birdal'ın açıklamaları var. PKK'nın mücadele örgütü olduğunu söyledi. Yunan gazetelerine demeçler verdi.’’

AVUKATA KÜFÜR

Ersever, ‘‘Öldürmek istesem, sabıkalı birini göndermezdim’’ diye konuştu. Ersever bir ara Birdal'ı işaret ederek, Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'e döndü ve, ‘‘Sizinle iddiaya girerim, bu adamın beynini 24 saat içinde duvara yapıştırırım’’ dedi.

Bu sırada Ersever'in sözlerinin zapta girmediğini belirten Akın Birdal'ın avukatlarından Sedat Aslantaş, Mahkeme Başkanı ile tartışmaya başladı. Ersever, bunun üzerine, ‘‘Lan avukat, senin ....’’ diye bağırarak avukatın üzerine yürüdü. Ersever'i Jandarmalar güçlükle durdurdu.

Daha sonra Ersever, jandarmalarca zorla duruşma salonundan çıkarıldı. Diğer sanıkların da çıkarılmasının ardından duruşmaya ara verildi. Sanıklardan bazılarının, salondan çıkarken, müşteki ve avukatlarına doğru ‘‘bayrak düşmanları’’ diye bağırarak küfür ettikleri duyuldu.

Duruşmayı, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya izlerken, İHD'liler, polisçe engellenerek duruşma salonuna alınmadı.

TİT'i ben kurdum

‘‘Türkiye'de Türklük tehlikede’’ diyen Cengiz Ersever, TİT (Türk İntikam Tugayı)'nı kendisinin kurduğunu söyledi. Ersever, 1996’dan bu yana gündüz uzman çavuş olarak görev yaptığını, geceleri ise kurduğu TİT'te çeşitli çalışmalarda bulunduğunu ifade ederek, ‘‘TİT, terör örgütü değildir. TİT, Cumhuriyet rejimine karşı, Atatürk ilke ve inkılapları aleyhinde faaliyet gösteren bölücü ve şeriatçı kişi ve örgütlere karşı kurulmuştur, milliyetçi düşüncededir’’ diye konuştu. Ersever, müşteki avukatı Sedat Aslantaş'ın söz alıp konuşması üzerine, ‘‘Bana bak avukat’’ diye bağırarak, üzerine yürümek istedi (üstte sağda).

Çete çıkacak

Duruşmanın ardından gazetecilere bir açıklama yapan Akın Birdal, Susurluk çetesinin, avukatlarının çabalarıyla ortaya çıkarılacağını ifade ederek, ‘‘Mahkemedeki bu saldırıları öğrenci gençliğimiz yapmış olsaydı neler olabileceğini tahmin edebiliyorsunuz’’ dedi. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da, ‘‘Susurluk kazasından sonra ortaya çıkarılamayan kontrgerillanın bu dava ile ortaya çıkacağını’’ öne sürdü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!