Cumhuriyetin niteliklerine herkes taraf olmak zorunda

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetin niteliklerine herkes taraf olmak zorunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2003 01:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'da belirtilen nitelikleri konusunda ‘taraf olmak zorunda olduğu’nu vurguladı. Sezer, Cumhuriyet Bayramı mesajında, şu uyarılara yer verdi:

Laik cumhuriyete, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalma yemini eden Cumhurbaşkanı'ndan milletvekiline, başbakan ve bakanlardan yargı mensuplarına, öğretim elemanlarından kamu görevlilerine herkes ve tüm yurttaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'da belirtilen niteliklerini korumak, özen göstermek ve bu ilkeler yönünden taraf olmak zorundadırlar.

Türk ulusu, dünyada takdirle karşılanan bir yeniden yapılanma ve dönüşüm sürecine girmiş ve kısa sürede gerçekleştirdiği atılımlarla dünyada saygın konuma yükselmiştir.

Cumhuriyetin kuruluş felsefesini ve Atatürk'ün geleceğe bakışını doğrulayan bir aşama niteliğindeki AB üyeliği, Türkiye'nin stratejik vizyonunun ayrılmaz bir parçadır. Avrupalı ortaklarımızın, ülkemizi AB'ye bağlayan ortak siyasal, ekonomik ve stratejik çıkarları göz önünde bulundurup, Türkiye'yi nesnel biçimde değerlendireceğini umuyoruz.

Ulusumuz kendisini çağdaş dünyayla buluşturan ve özgürlük ortamı yaratan cumhuriyeti korumaya ve sonsuza değin yaşatmaya kararlıdır. Bu anlamlı günde, yurttaşlarımızı, cumhuriyetin değerlerini ve erdemlerini yeniden düşünmeye, gelecek kuşaklara da en iyi biçimde anlatıp özümsetmeye çağırıyorum.

Türkiye, Eğitim Birliği Yasası'nın çıkarılmasıyla eğitim sistemini laik yapıya kavuşturmuştur. Bu yapının sürdürülebilmesi için birlik ilkesinden ödün verilmemesi önemlidir.

Türk kültürünün gelişip, dünya kültürüyle bütünleşmesinin ön koşulu, ulusal kimliği oluşturan ulusal değerlerin korunması ile mümkündür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!