Cumhurbaşkanı Hollande: "Hükümet ders çıkarmalı"

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Hollande: Hükümet ders çıkarmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2014 16:42

Fransa'da geçen hafta yapılan belediye seçimlerinin ilk turundan sonra Cumhurbaşkanı François Hollande sessizliğini bozdu ve sosyalist hükümetin sonuçlardan ders çıkarması gerektiği görüşünü kamuoyuna iletti.

Haberin Devamı

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem, düzenlediği basın toplantısında, Hollande'ın "seçimlerde hayal kırıklığına uğrayan sosyalist hükümetin sandıktan çıkan mesajı alması gerektiği" yönündeki sözlerini aktardı.

Belkacem, Hollande'ın "Hükümet bu sonuçlardan ders çıkarmalı. Ülkenin selameti için daha kuvvetli, daha tutarlı ve sosyal adaleti daha çok gözeterek çalışmalı" dediğini belirterek, Cumhurbaşkanının henüz ikinci turu yapılmamış seçimlerden önce Fransız seçmenin sesine kulak vereceğini söyledi.

İLK TUR SONUÇLARI

Fransa'da yerel seçimlerin ilk turunda merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) ve ittifak yaptığı listeler yüzde 48 oy alarak önemli bir başarıya imza atmıştı. İktidardaki Sosyalist Parti ve ittifak yaptığı sol listeler ise hayal kırıklığı yaşayarak oyların ancak yüzde 43'ünü alabilmişti.

İlk turda yüzde 7 oy alan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ise bazı seçim bölgelerinde yarışı ilk sırada bitirirken, ikinci turda yine "kilit parti" olma özelliğini koruyor. Ekonomik büyümenin sağlanamaması, işsizlik ve vergilerin artması iktidarın seçim yenilgisi için en önemli nedenler arasında gösteriliyor.

HÜKÜMETE AĞIR DARBE

Fransız kamuoyunda, Elysee Sarayı'ndan bu yönde bir açıklama geleceği pazar günü seçim sonuçları ilk açıklanmaya başladığı zaman konuşulmaya başlamıştı. Seçmen tarafından cezalandırılan sosyalist hükümet, bir önceki yerel seçimlere oranla yüzde 5 oy kaybederek yenilgi yaşamıştı.

Katılımın rekor düzeyde düşük kaldığı seçimlerde, sandığa giden seçmen tercihini sağ partilerden yana kullandı. İlk tur sonuçları sosyalistlerin yenilgisinden çok UMP'nin zaferini temsil etti. Seçmen, tercihini yalnızca merkez sağa değil, aşırı sağcı FN'den yana da kullandı.

Seçimin hemen sonrası yapılan kamuoyu yoklaması ise seçmenlerin yüzde 78'inin kabinede değişiklik istediğini ortaya koymuş, akıllara hükümetin ikinci tur öncesi böyle bir adım atıp atmayacağı sorusunu getirmişti.

Bu pazar günü ikinci turu yapılacak seçimler öncesinde uzmanlar sosyalistlerin sandığa küsen ve hükümeti cezalandıran seçmenin gönlünü alarak oy oranını yükseltebileceği tahmininde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!