Cumhurbaşkanı elimi tuttu, beni bir kenara çekti ve...

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı elimi tuttu, beni bir kenara çekti ve...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2014 10:45

Bellevue Sarayı’ndayım... Cumhurbaşkanı Gauck’un yeni yıl davetinde... Davetliler arasında Türkler de var. Başbakan Merkel ve Aydan Özoğuz’un da içinde olduğu kabine üyeleri, davetin üst düzey konukları... Kabulden sonra Cumhurbaşkanı’nın yeni yılını kutlamak istedim. İlginç bir sahneyle karşılaştım....

Haberin Devamı

BERLİN’in yeşillikler içinde, tablo güzelliğindeki Bellevue Sarayı’ndayım. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un yeni yıl davetinde. Cumhurbaşkanı Gauck, hayat arkadaşı Daniela Schadt ile birlikte 2.5 saat davetlileri kabul etti. Kabulde topluma yararlı çalışmalarından ötürü davet edilen vatandaşlar arasında Türkler de var. Başbakan Merkel ve Aydan Özoğuz’un da içinde olduğu bakanlar kurulu davetin üst düzey konukları...

İLERDE YAZACAĞIM
Kabulden sonra Cumhurbaşkanı Gauck’un yeni yılını kutlamak istedim. İlginç bir sahneyle karşılaştım. Gauck, bir köşede davetli Türk kadınları ve Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’la sohbet ediyordu. Oldukça neşeli bir ortam içinde. Etrafı Türklerle sarılı Cumhurbaşkanı’nın yanına gidip yeni yılını kutladım. Kendisini Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Münih’te yaptığımız söyleşiden tanıyorum. Cumhurbaşkanı çok sıcakkanlı ve cana yakın biri. Elimi tutup beni kenara çekti. Ayaküstü sohbetimizde şimdilik yazılmaması kaydıyla bazı şeyler anlattı. Bunu ileride paylaşacağım.

Haberin Devamı

MERKEL NEŞELİ
Davete Başbakan Merkel bastonla geldi. Başbakan Merkel, tokalaşırken, sol bacağına yüklenmemeye çalıştı. Oldukça dikkatliydi. Ama neşesi yerindeydi. Bakanlarını, Cumhurbaşkanıyla tokalaşırken, gülümseyerek tek tek süzdü. Merkel kabulden sonra pek fazla kalmadı ve saraydan ayrıldı.

BEYAZ SARAY BELLEVUE
Cumhurbaşkanlığı sarayı Bellevue, Tiergarten bahçesi içinde, kenti ikiye bölen Spree Nehri kıyısında bir neoklasik mimari örneği. Bu, birçok ünlü ressama model olmuş beyaz renkli Bellevue Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Gauck topluma yararlı çalışmalar yapan vatandaşlara, sivil toplum örgütü temsilcilerine her yıl yeni yıl daveti veriyor. Onlara çalışmalarından ötürü teşekkür ediyor.

GURUR VERİCİ
Davette beş Türk kadını da vardı. Cumhurbaşkanı Gauck onları birer birer tebrik etti. Gurur verici sahneler. Davetlilerden, belki de Almanya’nın tek Türk kökenli kadın başkomiseri Döndü Yazgan, uluslararası polis teşkilatında Alman ve Türk polisler arasında dostluk köprüleri kuruyor.

Haberin Devamı

Makbule Engelhardt üniversiteye gidecek genç kızlara matematik, teknik kursları düzenliyor. Makbule, Kaiserslautern Teknik Üniversitesinde araştırma görevlisi. En gençleri Peri Özdemir, gençlere yönelik çalışma yapıyor. Almanya doğumlu, hukuk fakültesi öğrencisi Peri, güzel Türkçe konuşuyor. Dilek Ağdan, tercüman ihtiyacı olan vatandaşların yardımına koşuyor. Onlara doktorda, belediyede gönüllü tercümanlık yapıyor. Davetliler arasında DİTİB Diyalog Sorumlusu Bekir Alboğa, Uluslararası Af Örgütü’nün Almanya Genel Sekreteri Selmin Çalışkan da var. Yeni yılla birlikte Almanya’da AB üyesi Bulgaristan ve Romanya’dan gelecek göç akını tartışılıyor. Bellevue Sarayı’ndaki sahneler artık Türklerin bu ülkenin yerlisi ve bir parçası olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

GABRİEL’İN TÜRKİYE PLANI
m Davette Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabirel’le de ayaküstü sohbet ettik. Gabriel’e , “Programınızda Türkiye ziyareti var mı?” diye sordum. Gabriel bu yıl gitmeyi planlıyor, ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce mi sonra mı, buna henüz karar verememiş. Gabriel, ziyaretinin seçim amaçlı kullanılmasını istemiyor.

BAŞSAVCI NE DEDİ ?
Yeni yıl davetinde Federal Başsavcı Harald Range ile de kısaca sohbet ettim. Range, Münih’te NSU davasının fırtınalı başladığını, ancak şimdi iyi gittiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!