Arefe günü orucu kaç gün tutulacak? Cuma günü tek gün oruç tutulur mu? Diyanet açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Arefe günü orucu kaç gün tutulacak Cuma günü tek gün oruç tutulur mu Diyanet açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 17:48

Cuma günü tek gün oruç tutulup tutulmayacağı merak ediliyor. Müslümanların heyecanla beklediği Kurban Bayramı arefe günü yarın idrak edilecek. Bayramın birinci günü 9 Temmuz Cumartesi günü olacak. Arefe orucunu tutacak olanlar araştırmalarını hızlandırdılar. Peki, Cuma günü tek gün oruç tutulur mu? Arefe günü orucu kaç gün tutulacak?

Haberin Devamı

Arefe günü oruç tutmak isteyenler bu sene Kurban Bayramı arefesinin cuma gününe denk gelmesinin ardından araştırmalara başladılar. Cuma günü tek gün oruç tutulup tutulmayacağı merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sadece cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür

CUMA GÜNÜ TEK GÜN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur. Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.

Haberin Devamı

Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Kurban Bayramı arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

BAKMADAN GEÇME!