‘Çözüm süreci’ devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

‘Çözüm süreci’ devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 23:31

HDP’li Pervin Buldan, İdris Baluken ile Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı Heyeti’nin imzasını taşıyan açıklamada, “Çözüm Kurulu’nda yer alan yetkililerle yapmış olduğumuz temaslar sonucu sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı irade ortaya çıktığı izlenimini belirtmek isteriz” denildi.

Haberin Devamı

PKK’nın silah bırakması hedefiyle sürdürülen Çözüm Süreci, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ifadesiyle, ‘girdiği türbülanstan’ çıkmayı başardı. Sürecin türbülanstan çıktığı, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ile Sırrı Süreyya Önder’den oluşan İmralı Heyeti’nin dün yaptığı açıklamayla, HDP tarafından da tescillendi. Heyet üyelerinin imzalarını taşıyan açıklamayı okuyan Buldan, “Çözüm Kurulu’nda yer alan yetkililerle yapmış olduğumuz temas ve görüşmeler sonucu sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığı izlenimini belirtmek isteriz” dedi.

15 EKİM MUTABAKATINA DEVAM KARARI

Sürecin türbülanstan çıkışı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın İmralı’da Abdullah Öcalan’la geçen haftaki yeni görüşme trafiğiyle başladı. Fidan, Öcalan’ı “PKK’nın kent içi asayişi ve bölgenin genel güvenliğini bozan her türlü faaliyetini sona erdirmesi, mutlak eylemsizliği sağlaması, vakit geçirmeksizin sınır dışına çıkışlara başlaması” başlıklarında ikna etti. Buna paralel olarak da yol haritası taslağının uygulanması mutabakatına varıldı. Öcalan’dan, “Bölgenin asayişinin ve güvenliğinin bozulmayacağı” sözünü alan Fidan, önceki gün geç saatlere kadar süren Çözüm Süreci Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda, Çözüm Süreci takviminin, PKK’nın atacağı ‘asayiş ve güvenlik’ temelli adımlara bağlı olarak sürdürülmesi kararlaştırıldı. Öcalan’ın HDP’ye gönderdiği mesaj da İmralı Heyeti’yle yapılan ve ‘gizli’ tutulan buluşmada aktarıldı. İddialara göre HDP Heyeti ile gerçekleşen “gizli” buluşmaya Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın
yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu katıldı.

TANSİYONU DÜŞÜRÜN MESAJI

Öcalan, olağanüstü bir gelişme olmaması halinde haftasonu görüşeceği heyete Fidan aracılığıyla, “Heyet üyeleri değişmeyecek ancak tansiyonu düşüren açıklama yapın” mesajı gönderdi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken gizli buluşmaya ilişkin, “Sürecin hızlandırılması, tıkanıklıkların aşılması konusunda karşılıklı irade beyanının şekillendiği somut bir sonucu sizinle paylaşabiliriz” bilgisini verdi. Heyet bugün de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile basına açık bir buluşma yapacak.

BAŞBAKAN VE HÜKÜMETTEN DİLEĞİMİZ

Öcalan’ın ‘tansiyonu düşürücü’ açıklama isteğinin, HDP Heyeti’nin dünkü toplantısındaki karşılığı ise şöyle oldu: “Tarafların çatışma dili yerine sürece katkı sunacak çözüm dilini geliştirmesi, İmralı görüşmeleri üzerinden yapay gündemlerin oluşturulmaması, hükümetin her tıkanıklıkta Heyeti ve İmralı görüşmelerini tartışma konusu etmekten kaçınması, sorumluluğumuzun tarihe karşı ve müşterek olduğunun hiç bir zaman unutulmaması gerçekliğiyle, barış iradesinin arkasında olduğumuzu belirtiriz. Bu çağrımızın ve irade beyanımızın başta Sayın Başbakan olmak üzere tüm devlet ve hükümet yetkilileri tarafından barışa ve demokrasiye dönük en büyük teminatımız olarak kavranması ve buna uygun bir dil ve tutum çerçevesinde değerlendirilmesi en büyük dileğimizdir.”

Haberin Devamı


Af için engeller kaldırılsın

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun silahsızlanmanın başlatılmasıyla ilgili sözleri ile genel af ve Öcalan’ın serbest bırakılmasıyla ilgili sorulara Sırrı Süreyya Önder, “Bu tartışmalar meseleyi spekülatif boyuta taşır. Ancak ülkede tarihi barış ve tarihi kucaklaşma ile tam demokrasi için ne gerekiyorsa bir an önce ve hep birlikte hayata geçirilmek zorunda. Af ve demokratikleşmenin önündeki bütün engellerin kaldırılması da buna dahil” yanıtı verdi. Önder, “Süreci başlatan kim?” sorusuna ise “Süreci başlatan kuşkusuz Sayın Öcalan’dır. Bu şeref Sayın Cumhurbaşkanı’na ait olsun, bir an önce gereğini yapsın” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!