Coşkun: Hipermarketler Yasası yakında Meclis'e gelecek

Güncelleme Tarihi:

Coşkun: Hipermarketler Yasası yakında Meclise gelecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2006 16:32

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, esnaf ve sanatkarın korunması için şehir içinde hipermarket kurulmasını önleyecek “Büyük Mağazalar Yasası”nda son düzeltmelerin yapıldığını ve kısa süre içinde Meclis'e sevkinin sağlanacağını bildirdi.

Bakan Coşkun, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İESOB) ziyaret ederek, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, esnaf ve sanatkarların sorunlarına ilişkin İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ile görüş alışverişinde bulundu.
Ali Coşkun, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, esnaf ve sanatkarın ekonominin ve rejimin temel taşlarından olduğunu belirterek, bu nedenle hükümet olarak esnaf ve sanatkara büyük önem verdiklerini söyledi.
Bu düşünceden hareketle, esnaf ve sanatkarın sorunlarının çözülmesi için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Coşkun, bu kapsamda ilk olarak esnaf ve sanatkarlarla ilgili 507 Sayılı Yasa'yı değiştirerek, bu kesimin AB standartlarında çağdaş demokratik bir yapıya kavuşturulduğunu kaydetti.
Bakan Coşkun, ikinci olarak krizler karşısında çok zor koşullar altında kalan esnaf ve sanatkarın, kredi imkanlarıyla desteklendiğini belirterek, şöyle konuştu:
“2002 yılında esnaf ve sanatkarın kullandığı kredi miktarı 153 trilyon lira, faiz yüzde 59, yüzde 24'üyse batık vaziyette. Geçen süre içinde 3,5 katrilyon lirayı geçen bir kredi miktarına ulaştırdık ve faizleri yüzde 13'e indirdik. İnşallah kısa zamanda bunu tekli rakamlara çekeceğiz. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarı imkanlar ölçüsünde desteklenmesine gayret sarf ediyoruz. Eğitimiyle teknoloji ihtiyaçlarıyla her türlü sorunlarıyla ilgileniyoruz.”

-ESNAFIN BÜYÜK BEKLENTİSİ-

Esnaf ve sanatkarların sorunlarını uluslararası çerçevede değerlendirdiklerini ve bu kapsamda uluslararası tanımlamaya uygun olarak 1 ile 250 kişi arasında işçi çalıştıran tüm işyerlerinin Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ) olarak nitelendirildiğini anlatan Coşkun, esnaf ve sanatkarların yıllardır en büyük sıkıntısı olan büyük mağazalar sorununa da uluslararası standartlarda çözüm getirileceğini ifade etti.
Büyük mağazalar konusunda yasa düzenlemesi hazırlıklarının son aşamada olduğunu dile getiren Coşkun, şunları kaydetti:
“Büyük Mağazalar Yasası şu anda Başbakanlık Kanunlar Kararnameler Dairesi'nde, son düzeltmeleri yapılıyor. Önümüzdeki günlerde Meclis'e sevkini sağlayacağız. Çünkü, Anayasamızın 173. maddesi esnaf ve sanatkarın korunması sorumluluğunu yüklemektedir. Kaldı ki, biz büyük mağazalarda karşı değiliz. Önemli olan büyük mağazaların şehircilik açısından, trafik açısından ekonominin yoğun olduğu bölgelerin değerlendirilmesi açısından, doğru yerlere yerleşmesidir. Zaten eğer imar planlarımız tamamlanmış olsa, bu sorun da ortadan kalkacak. Çünkü imar planlarında büyük mağazaların yerleri belli olmuş olacak. Dolayısıyla imar planında yoksa bu çalışmaların mutlak surette yasa çerçevesinde değerlendirilmesini istiyoruz. Ayrıca haksız rekabet bütün dünyada yasaklanmıştır. Haksız rekabet doğuracak yolları düzeltmek istiyoruz.”
Coşkun, yasanın çok geniş kesimin görüşleri alınarak hazırlandığını, ayrıca itirazların minimize edilmesi bakımından AB müzakerelerinin devam ettiği bir ortamda, İngiltere, Hollanda, Almanya, İtalya ve Fransa'daki durum incelenerek AB standartlarına uygun hale getirildiğini bildirdi.
Ali Coşkun, öngörülen düzenlemenin mevcut büyük mağazaların şehir dışına taşınması gibi bir yaptırım öngörmediğini de kaydetti.

-“CE” BELGESİ VERİLMESİ-

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Coşkun, Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) bir AB standardı olan “CE”yi verebilmesi yönünde yürütülen çalışmalar konusunda yöneltilen soru üzerine, bu amaçla Türk Akreditasyon Kurumu kurulduğunu, ancak AB'nin müzakere sürecinin başlaması sürecinde haksız şekilde uzun bir süre Türk Akreditasyon Kurumu'nu tescil etmediğini söyledi.
Coşkun, Türk Akreditasyon Kurumu'nun bu haksızlık karşısında uzun uğraşlar sonucunda 4 Nisan 2006'da Avrupa Birliği'nce tescil edilerek Avrupa Akreditasyon Birliği'nin asil üyesi olarak kabul edildiğini belirtti.
Bu aşamadan sonra yılar önce TSE hakkında olumsuz bir rapor bulunduğunun ortaya çıktığını, ancak TSE'nin yapılan denetimden başarıyla geçtiğini anlatan Coşkun, bu gelişmelerin ardından sadece TSE'nin değil, başvuran bir kaç kurumun daha Türk Akreditasyon Kurumu'nca incelenerek “CE belgesi verebilir” akreditasyonlarının yapılacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!