Çorlu'ya 12 milyon dolarlık arıtma tesisi

Güncelleme Tarihi:

Çorluya 12 milyon dolarlık arıtma tesisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 14:47

Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi’ne 12 milyon dolar yatırımla Avrupa’nın en gelişmiş arıtma tesisi kuruldu.

Tesisin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Çorlu Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş, bölgenin kötü imajını değiştirmek amacıyla kurulan tesis için devletten hiçbir teşvik almadıklarını belirti. Ergene deresinin Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye olmak üzere üç ülkeyi ilgilendirmesi nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Şinasi Güneş, “Sanayi bölgemizdeki 118 fabrika atıklarını arıtma tesisine gönderiyor. Bugünkü ihale bedeli 30 milyon dolar olan Çorlu Deri OSB Atıksu Arıtma Tesisi Türkiye’de bir ilk. 36 bin ton atık suyu, sulamada kullanılmak üzere arıtıyoruz. Biz, kamuoyunda yer eden kötü imajımızı değişmesini istiyoruz" dedi.

"KATI ATIKLARDAN KOZMETİK VE SABUN ÜRETİYORUZ"

Güneş, katı atıkların da geri dönüşümle kullanıma kazandırıldığını ifade ederek, “Aldığımız deriyle ne katı ne de sıvı olarak çevreyi kirletiyoruz. Katı Atık Bertaraf Tesisiyle daha önce çöpe gönderilen deri parçalarından, biodiesel, kozmetik ve sabun üretiyoruz” diye konuştu. Tesis kurulumunda devletten hiçbir destek görmediklerini vurgulayan Güneş, şöyle konuştu:

"Devletten bir kuruş, bırakın teşviği, yardım dahi almadık. Üstüne arsa bedeli ödedik. Bu yatırımların devlet tarafından desteklenmesi gerekir. Biz imajımızı bertaraf etmek ve çevreyi korumak istiyoruz. Bu işi yapanla yapmayanın çevreciler veya devlet tarafından belirlenmesi gerekir. Ayrıca çevreyle ilgili tüm sanayiyi açtık. Sanayicileri davet ediyoruz. Buyursunlar gelsinler.”

"TÜRKİYE, KÜRK ÜRETİMİNDE DÜNYA LİDERİ"

Türkiye'nin deri üretiminin yüzde 75'inin yapıldığı Çorlu Deri OSB’nin küçükbaş kürk üretiminde dünya lideri olduğunu hatırlatan Güneş, "İtalya karşımızda pes etti. Çin bile gerimizde kalıyor. Küçük baş kürkte dünya lideriyiz. Hem üretim hem kalite bakımından 1 milyar dolar civarında ihracat yapıyoruz. Tek sorunumuz Çin’den gelen ucuz mallar. Çinden gelen mallara herhangi bir denetim uygulanmıyor. Bu yıl çin’den 1,5 milyon ceket ve 74 milyon çift ayakkabı geldi" dedi.

Güneş, yılda 1 milyar dolar ihracat yaparak deri ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yıllık 25 milyon küçükbaş, 50 bin ton büyükbaş hayvan derisi işleme kapasitesine sahibiz. Ülkemizde toplam 12 deri organize sanayi bölgesi olmasına rağmen Türkiye’deki deri üretiminin yüzde 37’sini, ihracatın ise yüzde 40’ını Çorlu’da gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Güneş ayrıca, Türkiye’nin kayıt dışı yollarla yapılan ihracatıyla birlikte deri ihracatının 3 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!