Çolpan Yıldızı

Güncelleme Tarihi:

Çolpan Yıldızı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hilal simgeli bayraklar Ön Türk boylarında da kullanılmış.

Mührü Süleyman olarak adlandırılan yıldızın kökeni Orta Asya’ya uzanıyor

SUNA-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nce ortaya çıkarılan Mührü Süleyman amblemli eski Türk bayrakları, Antalya'da günün konusu olurken, bu çalışmaya bir destek de, Türkoğuz Oluşumu'ndan geldi.

Türkoğuz Oluşumu adına bilgi veren İpekyolu Orta Asya Devran Grubu Başkanı Yazar Serhat Kunar, Mührü Süleyman ve Hilal simgeleri taşıyan bayrakların, sadece Antalya ve Alanya'da değil, Orta Asya'da Ön Türk boylarında da kullanıldığını açıkladı.

Serhat Kunar, açıklamasında, Mührü Süleyman diye adlandırılan bu yıldız simgesinin, Türk boylarında ‘‘Çolpan Yıldızı’’ olarak tanımlandığını söyledi.

YARATAN VE YARATILAN

Ön Türk boylarında, iç içe geçmiş iki üçgenden oluşan altıgen yıldız şeklinin ‘‘Tamga’’ olarak kullanıldığını ifade eden Tarih Araştırmacısı Serhat Kunar, şunları söyledi:

‘‘Ön Türk Tarihinde iç içe geçmiş iki üçgenden oluşan bu altıgen yıldızın ‘‘Yaratan ve yaratılan’’ı ifade ettiği belirtilmektedir. Ön Türk boylarında bu yıldız ‘‘Temur Kazık’’ yani Kuzey yıldızını simgelemektedir. Daha sonra bu yıldızın adı, bazı Türk boylarınca ‘‘Çolpan Yıldızı’’ olarak adlandırılmıştır. Çolpan Yıldızı, tüm Türk boylarınca, Yaradan Tanrı'nın bir lütfu ve kendilerinin yıl göstericisi olarak kabul edilmiş ve ‘‘Temuk Kazık’’ yani kırmızı renkli sabit yıldız olarak isimlendirmişlerdir.’’

KUTSAL IŞIK (SALAMON)

İç içe geçmiş iki ters üçgenden oluşlan altı köşeli bir yıldız olarak betimlenen bu yıldızın, M.Ö. 4 binlerden itibaren, Orta Avrupa'da İdil-Ural ve Alplerde, Anadolu ve Mezopotamya'da görülmüş çeşitli Gök-Kög Türklerinin damgalarında kullanıldığını ifade eden Kunar, bu simgenin Mezopotamya'da da kutsal ışığı ifade ettiğini söyledi. ‘‘Isolaman-Salamon’’ denen kutsal ışığın Arap dilinde fonetik söylenişle ‘‘Süleyman’’a dönüştüğünü ifade eden yazar Kunar, açıklamasına şöyle devam etti:

SÜLEYMAN’IN YILDIZI

‘‘Zamanla, Mezopotamya kavimlerince bu yıldız, ‘‘Süleyman'ın Yıldızı’’ olarak anılmıştır. Daha sonraları ise, 6. Yüzyıl'dan itibaren Hazar Denizi'nin kuzeyi ile Ural Dağları arasındaki steplerde imparatorluk kuran ve Musevi inancı kabul eden Hazar Türk İmparatorluğu'nun bayrağı oldu. Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde, Antalya'da Hazar Türklerinin torunları olan Karaylar'a rastladığını ve onların eski Antalya'da, 200 hanelik bir topluluk oluşturduklarını anlatır. Evliya Çelebi, Alanya'da çok miktarda Musevi Karay Türkleri'nin bulunduğunu bildirmektedir. Nitekim Antalya ve çevresine yerleşen Teke Türkmenleri'nden dolayı bu bölgenin adı Teke Sancağı olarak isimlendirilmiş ve 14 Mayıs 1373'te Teke Beyi Mehmet Bey, Antalya burçlarına beyaz zemin üzerine kırmızı altı köşeli yıldız ve uçlarında Müslüman Türk'leri de betimleyen altı adet hilal ekleyerek ve bayrak ucunda kutsallığı ve göksel ışığı betimleyen çift şerit eklenmiş Hazar Bayrağı'nı asmıştır.

Karikatür kamera

Alman Müzesi'nde

Antalyalı heykel sanatçısı Sadri Savaş'ın mizahi yapıtlarından 25 tanesi Almanya'daki Aufwidersehen İm Zeiler Photo Und Film Museum'da sergileniyor.

Zauber Der Kamera Sergisinde yer alan, karikatürize edilmiş fotoğraf makinası başta olmak üzere, sanatçının bazı eserlerini satın alan müze yetkilileri, sergi kataloğunda da Sadri Savaş'ın yapıtlarına geniş yer verdi. Antalya'ya yerleşmeden önce, İsviçre ve İtalya'da çeşitli atölyelerde heykel çalışan sanatçı, yapıtlarında, günlük yaşamdan kesitleri mizahi bir biçimde ele alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!