Çok yaşa Fabergé

Güncelleme Tarihi:

Çok yaşa Fabergé
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 20:38

Geçen hafta, dünyanın en meşhur ve pahalı yumurtalarının yaratıcısı Peter Carl Fabergé’nin doğum günüydü. Rus Çarlığı döneminde yaptığı mücevherlerle kaplı yumurtalar bugün hâlâ Rusların en değerli hazinelerinden. Fabergé markasıysa 2007’den beri yeniden mücevher sektöründe

Haberin Devamı

Yıl 1842. Rus İmparatorluğu’nun ihtişamlı dönemleri. Peter Carl Fabergé, başkent St Petersburg’un köklü mücevher dükkanlarından Fabergé’nin sahibi Gustav Fabergé’nin oğlu olarak dünyaya geldi. Baba mesleğini sürdürmek için St Petersburg ve Dresden’de eğitim gördü. Rönesans ve Barok hazinelerinden etkilendi; Avrupa’nın büyük şehirlerini gezerek usta kuyumcuların yanında çıraklık yaptı. 26 yaşındayken memleketine dönerek işleri devraldı.
1881’de Hermitage Müzesi’ndeki objelerin tamiri için çalışırken Moskova’da Panislavizm Sergisi’ne davet edildi. Sergi için, Hermitage Müzesi’ndeki MÖ 4. yüzyıldan kalma altın bir bileziğin replikasını gören Rus Çarı 3. Alexander onu ‘Çarlık Özel Kuyumcusu’ yaptı.
Dört yıl sonra Çar 3. Alexander, eşi İmparatoriçe Maria Federovna’ya özel bir paskalya hediyesi vermek istedi. Fabergé’den dışı tümüyle altın kaplı bir yumurta yapmasını istedi.

Haberin Devamı

50 ÖZEL YUMURTA

Fabergé’nin tasarımı o kadar hoşuna gitti ki yumurtalar bir gelenek haline geldi. Fabergé çok sayıda değerli mücevherlerle kaplayarak 50 tane Fabergé Yumurtası yaptı. Ancak Çarlık ihtişamı 1917’de Bolşevikler tarafından devrilince Fabergé’nin hikâyesi de bambaşka bir yön aldı. Mücevher dükkanı Bolşevikler tarafından kamulaştırıldı. Carl Fabergé de kendini bir trene atıp önce Riga’ya, ardından Almanya ve en son Finlandiya’ya gitti. Ancak değerli yumurtalar ve Fabergé’nin çocukları o kadar şanslı değildi... Oğlu Agathon, devrimciler tarafından çarın hazinelerine değer biçmek için tutsak edildi. Rusya’dan kaçıp Finlandiya’ya ancak 1918’de sığınabildi.

STALİN DÖVİZ İÇİN SATTI

Rus Devrimi sonrasında yağmalanan saraylardan kurtarılan meşhur Emperyal Yumurtalar, Lenin’in emriyle Kremlin Cephaneliği’ne kaldırıldı. 1927’deyse Stalin’in emriyle ülkeye döviz çekmek amacıyla satıldı. 1930 ile1933 arasında 14 yumurta anavatanı terk etti. Bugün, Emperyal Yumurtaları’nın 42’sinin yeri biliniyor. 10’u Kremlin Cephaneliği Müzesi’nde. Kremlin Cephaneliği Müzesi’nden sonra en fazla yumurtaysa Malcom Forbes’a aitti. Forbes, sahibi olduğu dokuz yumurtayı 90 milyon dolara Rus oligarkı Victor Vekselberg’e sattı.

Haberin Devamı

Modern çar ve çariçeler

Yumurtalar dağıldı ama Fabergé ailesi varlığını sürdürdü. Fabergé’nin çocukları Alexander ve Eugene 1924’te sürgünde oldukları Paris’te bir butik açtı ve ‘Fabergé Paris’ adını kullandı. Bu arada Rusya’daki Fabergé, 25 bin dolara bir Amerikalı’ya satıldı. Marka 2007’de, yeni sahibi Brian Gilbertson’ın kararıyla mücevhere döndü. Carl Fabergé’nin torunlarının torunları Tatiana ve Sarah Fabergé’nin danışmanlığında, marka Les Fleur, Les Fables ve Les Fauves de Fabergé koleksiyonlarıyla modern çar ve çariçelere hizmet veriyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!