Çok şey biliyor

Güncelleme Tarihi:

Çok şey biliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İran eski Cumhurbaşkanı Beni Sadr, Türkiye'de ‘‘MİT mülakatında’’ bulunan Ahmed Behbahani'nin önemli biri olduğunu söyledi. Sadr, ‘‘Behbahani, İran'ın terörist faaliyetlerini yöneten Konsey'in önemli bir üyesidir ve bu konuda çok şey biliyor’’ dedi.

Ekberi de MİT'te sorgulanıyor

İRAN eski Cumhurbaşkanı Beni Sadr'ın, ‘‘Türkiye'de Behbahani'den daha önemli bir ajan daha var’’ dediği Ekberi'nin MİT'te sorgulandığı bildirildi. İran eski İstihbarat Bakanı Fallahyan'ın yardımcısı olduğu ifade edilen Hamid Ekberi'nin de tıpkı Ahmet Behbahani gibi İran'dan kaçıp ABD'ye sığınmak üzere Türkiye'ye geldiği öğrenildi. Ankara'da sır gibi saklanan bir yerde sorgulandığı öğrenilen Ekberi'nin, İran'ın yurtdışında gerçekleştirdiği terör faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği öne sürülüyor. Güvenlik yetkilileri de, Ekberi'yle ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

FRANSA'da yaşayan İran'ın eski cumhurbaşkanı Beni Sadr, CBS Televizyonu'na yaptığı şok açıklamalarla gündeme oturan Seyid Ahmed Behbahani'nin İran'da terör faaliyetlerini yöneten Konsey'in üyelerinden biri olduğunu doğruladı.

Büyük koruma altındaki Paris'teki villasında Hürriyet'i kabul eden Beni Sadr'a göre üç hafta ya da biraz daha fazla bir süre önce Behbahani, kendilerini arayarak 7 Mart'tan beri Türkiye'de bulunduğunu bildirdi. Behbahani, Türkiye'ye geçtikten sonra İngiliz gizli servisi ile temasa geçerek Lockerbie'de Pan-Am'ın havada patlatılmasıyla ilgili gizli bilgiler verdi. Beni Sadr, şöyle konuştu: ‘Türkiye’ye girdikten iki ay sonra Behbahani, suikaste kurban gitmekten korktuğunu söyleyerek bizi aradı. Kimliği ortaya çıkınca İran harekete geçerek kendisinin Recavi'ye bağlı Halkın Hücahitleri'nin Türkiye kolu üyesi olduğunu iddia etti. Bizimle ilişkiye geçtikten sonra biz de İran'daki güvenilir kaynaklarımızdan kimliğini öğrendik. Adı Seyit Ahmed Behbahani'dir, Hürriyet Gazetesi'nde fotoğrafını gördüğümüz kişidir.'

CBS'İ BEN YÖNLENDİRDİM

Beni Sadr, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘CBS’in ‘60 dakika’ ekibi bana gelmişti. Daha önce Yunanistan'ın Mikanos Adası'nda İran rejiminin terör eylemleriyle ilgili bir açıklama yapan Mesgabi Abulgasım'la görüşmek istediklerini söylediler. Abulgasım, İran'ın yurtdışındaki terör faaliyetlerini yürüten eski Savak'ın yerini alan ‘Milli Güvenlik ve İstihbarat Bakanlığı- Vavak’ın kurucularından biriydi ve o da kaçmıştı.'

Bunun üzerine CBS ekibine daha taze bilgilere sahip olan Behbahani ile görüşmelerini önerdiğini belirten Beni Sadr, ‘Behbahani’nin Yozgat'ta bir kampta olduğunu ve Türkiye'ye Vavak eski Bakanı Fallahian'ın kabine direktörü Hamid Ekberi ile girdiğini söyledim.'

CBS ekibinin Behbahani ile dört kez görüşmeyi denediğini ve ikincisinde kameralarına el konulduğu için olayı ABD Büyükelçiliği'ne bildirmek zorunda kaldıklarını anlatan Sadr, şöyle devam etti:

HAMANEY YÖNETİYOR

‘Türkiye’de yetkililer İran'dan kaçan ve hayatları pahasına bu ülke yönetiminin yaptırdığı terör eylemleriyle ilgili bilgileri kamuoyuna yansıtacak kişilerin konuşmalarını neden yasaklıyor, bunu anlamak mümkün değil. Terör Türkiye'nin de baş belasıdır. Behbahani İran'ın terörist faaliyetlerini organize eden ve (Ali) Hamaney (İran dini lideri) ile Rafsancani'nin (İran eski Cumhurbaşkanı) yönetiminde terör eylemlerini yöneten Konsey'in önemli bir üyesidir ve bu konuda çok şey biliyor.'

Behbahani'nin birçok terör cinayetini organize ettiğini bildiği Vavak Başkan Yardımcısı Said İmami'nin hapishanede öldürülmesinden sonra, Konsey üyelerine neden öldürüldüğünü sorduğunu anlatan Sadr, ‘O ölmedi şehit oldu, siz de bir gün şehitlik mertebesine ulaşacaksınız, bundan şerefli bir şey var mı’ yanıtını aldığını söyledi.

Bunun üzerine Behbahani'nin Türkiye'ye kaçma planları yapmaya başladığını aktaran Beni Sadr, ‘Çünkü Behbahani, İran dışında terör eylemleri ve politik cinayetleri gerçekleştiren ‘Sipahi Gotz' birliğinin de komutan yardımcısı idi, komutanı da Ahmed Vahidi Ferdi idi' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!