'Çok kültürlü golcü'

Güncelleme Tarihi:

Çok kültürlü golcü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2010 13:09

Guardian, Avrupa genelinde giderek yayılan göçmen karşıtı hareketler ve bunlarla mücadeleye girişen siyasi partilere ilişkin bir dizinin yayınlıyor. Dosyada yer alan haberlerden birinde de Mesut Özil'in başarı öyküsü var.

Haberin Devamı

Çok kültürlü golcü
   Â

"Türk göçmenlerin kahramanı" olarak nitelenen Özil'in Almanların çokkültürlülüğe atfen "çok kültürlü golcü" diye tanımladıkları kaydedilen haberde, Mesut Özil'in Alman milli takımla dünya futbolu sahnesine çıktıktan sonra bu denli başarı gösteren göçmen kökenli ilk futbolcu olduğunun altı çiziliyor.

Özil'in yetiştiği Bismarck kasabasında 69 yaşındaki Duran Uzunur'un da görüşlerine yer veriliyor:

"36 yıl önce geldiğimde herkes bize kucak açtı, çünkü iş vardı. Şimdi ise, fabrikaların kapanması, şirketlerin ülke dışına taşınmasından sonra da fırsatlar azalınca bizim gençlerimiz yük olarak görülüyor. Çoğunun da umudu yok" diyor 69 yaşındaki gurbetçi.

Haberin Devamı

Aşırı sağ NDP ise, göçmenlerin başarı öyküsünün önde gelen örneği olarak gösterilen Özil'i ''plastik, sahte Alman'' olarak niteliyor.

Ama diyor Guardian, Özil'in başarısının gölgesinde kalan gerçek, yeterince entegre olamamış, başarılı olamayan göçmen aile ve çocukların işsiz ve devlete bağımlı olduğu bir tablonun da bulunduğunu hatırlatıyor.

Başbakan Angela Merkel'in geçen ay yaptığı bir konuşmada dile getirdiği "çokkültürlülük projesinin başarısız olduğu" açıklamasını anımsatan Guardian, Gelsenkirchen kentinde ortaokul öğretmeni, yazar Betül Durmaz'ın bu açıklamaları "politikacıların nihayet sahte rüyadan uyanmaları" olarak değerlendiren sözlerini aktarıyor haberinde.

BBC Türkçe basın özetlerinden derlenmiÅŸtir. Haberin orjinali Guardian'da "Immigration: the rare success story of Mesut Ozil" baÅŸlığıyla yayımlanmıştır.     Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!