Çocuklar eve gidince ampulleri değiştirtecek

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar eve gidince ampulleri değiştirtecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2011 00:00

Santralistanbul’da özellikle çocukların çok hoşuna gidecek bir sergi açıldı: ıklim Değişikliği. Türkiye’de konuyla ilgili açılmış en kapsamlı sergilerden biri olan ıklim Değişikliği, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’yle ortak hazırlandı. ABD’de 237 bin kişinin gezdiği sergi 15 Ocak’a kadar görülebilir. Sergiyi Arter Tasarım’ın kurucusu Hakan Elbir’le konuştuk.

Haberin Devamı

İklim değişikliği sergisi yapma fikri ne zaman ortaya çıktı?
- Amerika’da sergi tasarımı eğitimi alan ortağım Tuğçe Gündüz ile bir araya gelerek Arter Tasarım’ı kurduk. Nisan ayında ABD’ye gidip 20’nin üzerinde müze ve bilim merkeziyle görüştük. ıstanbul’a üç müze ve bir bilim merkezinin Türkiye temsilciliğini aldık. Sergiler içinde en çok ilgimizi çeken, Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nin (ADTM) geliştirmiş olduğu ‘ıklim Değişikliği’ oldu. Serginin kurulum süresi eserlerin ıstanbul’a getirilmesinden itibaren üç haftamızı aldı.
Bu sergide iklim değişikliğiyle ilgili vermek istediğiniz mesaj nedir?
- Dünyamızın ve dolayısıyla hepimizin karşı karşıya kaldığı bu tehdit hakkında bizi uyarıyor sergi ve hep birlikte hareket ederek başarabileceklerimizden bahsediyor. Bireye doğrudan mesaj vererek, herkesi iklim elçisi olmaya ve içinde yaşadığımız bu dünya için savaşmaya davet ediyor. Günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerin yaratacağı büyük farklılıklara dikkat çekiyor. Sloganımız: “ıklimler değişiyor ya siz!”

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR YENİ İKLİM ELÇİSİ

Çocukların sergiye ilgisi nasıl?
- Çok iyi. Çocuklar, en fazla önem verdiğimiz ziyaretçiler. Geldiklerinde gerçek boyutlarda bir kutup ayısı, deniz mercanı ve tilki gibi eğlenceli canlıların modellerini görüp onlara nasıl yardımcı olabileceklerini öğreniyorlar. Birer iklim elçisi olarak evlerine döndüklerinde anne ve babalarından evdeki ampulleri değiştirmelerini isteyecekler! Sergiden çıkarken öğrendiklerini yazacaklar ve tüm ziyaretçilerle paylaşacaklar. Öğrencilerden, öğretmenlerden ve velilerden oldukça olumlu geri bildirimler alıyoruz. ıstanbul ıl Milli Eğitim Müdürlüğü serginin müfredata uygunluğuna dair bir tavsiye yazısı verdi ve bu okulları çok memnun etti.
Yaptığınız iklim atölyelerinde gençlere ne gibi bilgiler veriyorsunuz?
- ılköğretim ve lise öğrencilerine yönelik çok amaçlı bir çevre eğitimi son derece interaktif bir şekilde sunuluyor. Çevreyle ilgili belirli alanlarda bilgi birikimini aktarmanın ötesinde, öğrencilerle yeni değerler oluşturma ve okulda, evde, toplumda yeni bir davranış modeli geliştirmenin üzerinde duruyoruz. Bu bağlamda, öğrenciler her şeyden önce çeşitli etkinlikleri gerçekleştirme, tartışma ve karar alma konularında öğretmenleriyle çalışıyorlar.
ADTM’ye ait olan bu sergiyi ıstanbul ve Türkiye’ye uygun hale getirmek için neler yaptınız?
- ADTM yetkililerini en çok şaşırtan husus sergiye yerel unsurlar eklemek istememizdi. Bugüne kadar sergi mevcut haliyle pek çok ülkeyi gezmiş ve hiç böyle bir talep gelmemiş. Ziyaretçiyle serginin daha yakın bir bağ kurabilmesi için bunun gerekliliğinden söz ettik.
Hangi bölümleri ilave ettiniz?
- Sergiye ilave hazırladığımız iki faklı alan var: Birincisi müzenin giriş katına yerleştirdiğimiz Sivil Toplum Kuruluşları bölümü. Bu bölümde ziyaretçiye Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının konuyla ilgili neler yaptığını gösteriyoruz. REC Türkiye, GreenPeace, WWF Türkiye ve Akut gibi kurumlar, kendileri için hazırlanan poster pano alanında ‘Türkiye’de ıklim Değişikliği’ başlıklı minik bir sunum yapıyor. Arter Tasarım olarak hazırladığımız ikinci alan ise serginin çıkış bölümü. Tam sergi biterken tarafımızdan tasarlanan ve REC Türkiye’nin içeriklerini temin ettiği 9’uncu bölümde, sponsorlar üzerinden Türkiye’de firmaların iklim değişikliği ve küresel ısınma konularında hangi noktada olduğu örnekleniyor.

Haberin Devamı

PARALEL ETKİNLİKLER

ıklim Değişikliği sergisine paralel olarak film gösterimleri, sohbetler, atölyeler düzenliyoruz. Sergi sonuna kadar her salı ve her perşembe günü etkinlikler özellikle iklim değişikliği, sürdürülebilir yaşam, çevre ile ilgili konuların daha farklı açılardan ele alındığı ve ziyaretçilere yeni kapılar açmayı hedefliyor. Aylık sergi bültenine de abone olarak etkinliklerden haberdar olmak mümkün. Burada sadece sergi mekanı ile sınırlı kalmayıp etkinliklerimizi ıstanbul genelindeki mekanlara yayarak daha fazla farkındalık yaratıp daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.

 Bİ’ ŞEY YAPMALI
WWF’den çevre dostu hediyeler

WWF, çevreyle ilgili önemli işlere imza atan sivil toplum kuruluşlarından biri. ınternet sitelerinde Panda Dükkan adlı bir bölüm var. Eğer tanıdıklarınıza hediye almakta zorlanıyorsanız bu dükkan tam size göre. Hem çevreye duyarlı hem de tasarımı ilginç aksesuvar ve eşyaları içeren bu dükkanda suyla çalışan masa saatlerinden (25 lira) dönüştürülmüş malzemelerden üretilen çekmecelere (80 lira) ya da tahtadan üretilmiş USB belleklere (40 lira) kadar pek çok ürün bulunabilir. 100’ü aşkın çevre dostu ürün için pandadukkan.org adlı siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

O DA BİR YEŞİL
Ayşegül Aldinç (Sanatçı)

Yemyeşil sayılabilirim ınsanlar çok hoyratça kullanıyor dünyayı. Ben çevre konusunda çok duyarlıyım. Yemyeşil sayılabilirim hatta. Bazen sadece bir kişinin çabasıyla bile çok şeyin değişebileceğini düşünüyorum. Çöplerimi ayrıştırıyorum. Zaten Batılı ülkelerde çöp ayrıştırmamak suç. Bizde de yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Ozon tabakasındaki delik ortaya çıktığından beri sprey kullanmamaya dikkat ediyorum. Özellikle sprey deodorant kesinlikle tercih etmiyorum. Gereksiz elektrik tüketmemeye, banyo yaparken fazla su harcamamaya özen gösteririm. Doğum günlerinde TEMA Vakfı’ndan ağaç hediye ediyordum bir ara arkadaşlarıma. şehrin içinde kocaman ciplerle gezenlere çok kızıyorum, çok lüzumsuz. ıleriki yıllarda hybrid arabalar yaygınlaşınca bir tane almayı düşünüyorum. Kozmetiklerimi hayvanlar üzerinde test edilmeyenlerden seçiyorum. Pet şişe kullanımına da karşıyım. Cam kullanımı kolay olmasa da tercih edilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!