‘Çocuk gelin ligi’nde 36’ncı sıradayız...

Güncelleme Tarihi:

‘Çocuk gelin ligi’nde 36’ncı sıradayız...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin, 53 ülkenin yer aldığı utanç listesinde 36'ncı sırada olduğu ortaya çıktı. Bu liste, 14-18'inde evlendirilen genç kızların dramına yer veriyor. UNICEF'in araştırması, Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın az gelişmiş ülkeleriyle Türkiye'nin aynı parkurda olduğunu da ortaya koyuyor.

KADINLARA yönelik araştırmalar, Türkiye'nin bir zaafını daha ortaya koydu. Türkiye, ‘çocuk yaşta evlendirilen kızlar’ konusunda Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın azgelişmiş ülkeleriyle aynı listeye girdi.

UNICEF tarafından yapılan araştırma, 14-18 yaşları arasında evlendirilen, birlikte yaşamaya zorlanan ya da bir erkeğin birçok karısından biri olmaya zorlanan kadınların durumunu ortaya koydu. Bu listede kadınların çocuk yaşta evlendirildiği 53 ülke saptandı. Türkiye 53 ülkenin yeraldığı utanç listede 36'ncı oldu. Türkiye'de 14-18 yaşları arasında evlendirilen çocuk ya da gençlerin oranı yüzde 13 olarak belirlenidi. Bu oran aynı yaşta evlendirilen erkeklerde yüzde 5 olarak saptandı.

Araştırmaya göre, çocuk gelinler listesinin başında bir Güney Afrika ülkesi olan Mali var. Mali'de kızların yüzde 72'si 18 yaşını doldurmadan evlendiriliyor ve çocuk sahibi oluyor. Listenin ilk sıralarını Nijer, Uganda gibi gelişmemiş ülkeler alıyor. Listede 36'ncı sırada olan Türkiye Orta Asya klasmanında bu konuda Yemen, Sudan ve Mısır'dan sonra dördüncü sırada bulunuyor. Listenin tamamı Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın az gelişmiş ülkelerden oluşuyor. Batılı ülkelerin hiçbiri listede yer almazken, Türkiye'nin kendisine yakın hissettiği Türki Cumhuriyetleri de listede bulunmuyor.

Araştırmada, erginlik çağında evlendirilen çocukların doğum yapmaları halinde birçok sağlık sorunu yaşadıkları belirtildi. Bunun dışında henüz kendi gelişimlerini tamamlayamamış çocuk annelerin çocuklarının da sağlıksız olduğu vurgulandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!