Çocuk astımı hızla artıyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuk astımı hızla artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

18 yaşın altındaki Amerikalı çocuklarda astım vakaları son 20 yılda iki katına çıktı. Uzmanlar, ailelerin belirtileri dikkatle gözlemesi ve zamanında doktora başvurması gerektiğini söylüyor.

ABD’de astım hastalığına yakalanan çocukların oranının son 20 yılda yaklaşık ikiye katlandığı, 18 yaşın altındaki her dokuz çocuktan birinin astım hastası olduğuna dikkat çeken uzmanlar, aileleri çocuklardaki astım riskine karşı uyarıyor.

Mayo Clinic doktorlarından Martin Sachs, nefes almayı zorlaştırdığı için astımın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini bildirdi. Sachs, 'Astım izole bir vaka değildir, sadece bir kez olmaz. Eğer çocuğunuz her üşüttüğünde ciğerlerden gelen bir öksürüğe tutuluyorsa, bu size astım olasılığı sinyallerini vermektedir' dedi.

Etkin bir tedavi ile astımlı çocukların egzersiz ve spor içeren aktivitelerle uğraşabileceğini kaydeden Sachs, astımın belirtilerini şöyle sıraladı:

'Egzersiz yapıldığında ya da soğuk algınlığı dönemlerinde kötüleşen astımın belirtileri, geceleri fazlalaşan ve balgam içeren sık öksürük nöbetleri, nefes darlığı, hırıltılı soluma, göğüste sıkışıklık hissidir. Eğer çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi birini farkederseniz mutlaka doktorunuza danışın.

Şiddetli astım krizleri ayrıca çocukta terleme, göğüste ağrı ve nefes alma zorluklarına yol açar. Suratta ve dudaklarda morarmaya, yüksek tansiyona neden olur.'

Astımı tetikleyen faktörler

Astımın nedenlerinin tam olarak bilinmediğini dile getiren Sachs, astımı tetikleyen veya daha da kötüleştiren faktörleri, 'Soğuk hava, aşırı egzersiz, sigara dumanı, küf ve toz, polenler, sprey, boya ve kuvvetli kokular, aspirin, hayvan tüyü, solunum enfeksiyonları, kükürt gibi besin ilaveleri' şeklinde sıraladı. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!