CMK değişikliği 'faili' ortaya çıkardı

Güncelleme Tarihi:

CMK değişikliği faili ortaya çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 12:03

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) “2 yıl altında hapis cezasını gerektiren suçlar için parmak izi alınımını adli makamların iznine bağlayan” uygulamasının Haziran 2007'de değişmesinin ardından, İzmir'de, parmak izi tespitiyle 123 faili meçhul kalmış olayın aydınlatıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

AB uyum yasaları çerçevesinde 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 1 Haziran 2005'de yürürlüğe girmesiyle başlayan “Üst sınırı 2 yıl olan hapis cezasını gerektiren suçlar için, şüpheli ve sanığın ilgili adli makamların talimatları doğrultusunda parmak izinin alınması” uygulaması 2 yıl yürürlükte kalmıştı.

Uygulamanın yürürlükte olduğu dönemde, İzmir'de “üst sınırı 2 yıl olan suça karıştığı” için yakalananlardan, adli mercilerden gelen talimat üzerine yalnızca 1 kişinin parmak izi tespitinin yapıldığı öğrenildi.

Polis Vazife ve Selahiyet Kanunundaki (PVSK) değişikliğin, TBMM'de 2 Haziran 2007'de kabul edilmesiyle parmak izinin tekrar alınmaya başlanmasının, geçmiş dönemde faili meçhul kalmış olayların da aydınlatılmasını sağladığı öğrenildi.

Haberin Devamı

PVSK'daki değişiklikten sonra geçen 6 aylık dönemde suça karıştığı gerekçesiyle yakalanan çok sayıda kişinin parmak izlerinin alındığı, suç mahallinde ele geçirilen parmak izleriyle karşılaştırmalarının yapılması üzerine ise 24 kişinin, 123 olayın faili olduğunun ortaya çıktığı bildirildi. Aydınlatılan 123 olayın büyük bölümünün, “parmak izi alımının adli makamların iznine bağlı olduğu dönemde” gerçekleştiği bildirildi.

OTO HIRSIZLIĞINDAN YAKALANDI, 16 SUÇTAN CEZAEVİNE GİRDİ

Buca'da geçtiğimiz hafta, çalıntı olduğu belirlenen 35 DMM 14 plakalı otomobille polislerden kaçmaya çalışan R.Ç. (20) gözaltına alındı.

Hakkında “otomobil hırsızlığı”ndan işlem yapılan R.Ç'nin, Kimlik Tespit ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'nde parmak izinin alınarak karşılaştırma yapılması üzerine, Buca'da 5, Konak'ta 4, Gaziemir'de 3, Bornova'da 2, Aliağa'da ise 1 evden hırsızlık olayına karıştığı tespit edildi.

“Oto hırsızlığı”nın yanı sıra, “15 ayrı evden hırsızlık” suçundan adliyeye gönderilen R.Ç, tutuklandı.

Konak ilçesinde ise evden hırsızlık yaptıktan sonra, yanındaki 2 arkadaşıyla çalıntı otomobile binerek uzaklaşmak isteyen 18 yaşındaki M.D'nin parmak izleri, daha önceden 17 otomobil, 5 evden hırsızlık olayına karıştığını ortaya çıkardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!