Clinton'ın yıktığı kız hayallerine kavuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Clintonın yıktığı kız hayallerine kavuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 11:24

ABD eski Başkanı Bill Clinton, Aralık 1998’de o dönemki Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile birlikte Gazze Şeridi’ni ziyaret ediyordu. Filistin’in efsane lideri Yaser Arafat ve başmüzakerecisi Saeb Erekat, babası 9 yıldır bir İsrail cezaevinde tutulan Nihad Zakut isimli Filistinli’nin hikayesini dinlediler.

Haberin Devamı

Görüşme, gözü yaşlı Clinton’ın ağlayan kıza mendil uzatması ve omzunu okşayarak babasını en fazla bir ay içinde serbest bıraktırmak için elinden geleni yapacağına dair söz vermesiyle sona erdi. Bu görüntü İsraillilerin bir hayli canını sıkmıştı.

Ramazan ayının başındaki bu görüşmenin ardından Cabaliya Mülteci Kampı’na dönen kız, bayramda babasını karşılayacakmış gibi hazırlıklara başladı.     

Ancak Ramazan Bayramı geldi ama babası gelmedi. Bunun üzerinden birçok Ramazan Bayramı daha geçti ama Zakut babasını sadece Nafha Cezaevi’ndeki demir parmaklıkların ardında görebildi.

MÜJDELİ HABER GEÇEN HAFTA GELDİ

Şu an 24 yaşında ve iki çocuk annesi olan Zakut geçtiğimiz hafta ise İsrailli esir asker Gilad Şalit'in salıverilmesi karşılığında babası Muhammed’in de serbest bırakılacağını ve sonunda babasını göreceğini öğrendi.

Haberin Devamı

48 yaşındaki Muhammed Zakut, 80’li yıllarda Tel Aviv’de, kendisi Filistinli olduğu halde, Filistin halkını ortadan kaldırarak yeni bir ülke inşa etmeyi hedefleyen İsrail için çalıştığı ve para kazandığı için yaşadığı ikilem yüzünden bunalıma girdi.

Muhammed’in yaşadığı bu iç çatışma, onu elindeki bir bıçakla İsrail'de bulunan işyerinden ayrılıp gördüğü ilk İsrailli’yi boynundan bıçaklamaya itti. 21 Mart 1989’da yaşanan bu olayda, Muhammed’in bıçaklayarak öldürdüğü kişi Tel Aviv’deki Çevre Derneği’nin başkanıydı.

Muhammed ardından bir başka İsrailli’yi daha bıçaklayarak öldürdü ve bir üçüncüsünü ise başından ve omurgasından bıçakladı. Daha sonra da polis tarafından tutuklandı.

Babası tutuklandığında Nihad Zakut henüz iki yaşındaydı.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜLKESİNİN BAŞKANI"

Nihad, 1998 yılında Clinton’ın ülkesini ziyaret edeceğini duyduğunda hemen Filistinli Mahkumlar Derneği’ne mektup yazarak, ABD Başkanı ile görüşmek istediğini ifade etti.

Nihad mektubunda, “Bana onun, dünyanın en büyük ülkesinin başkanı olduğunu ve babamı serbest bırakması için Binyamin Netanyahu’ya baskı yapabileceğini söylediler” diye yazdı.

Bu görüşmeden üç yıl sonra Filistinli yönetmen Saud Mehanna, Nihad Zakut hakkında “Clinton’a bir mesaj” isimli bir film çekti. Yaklaşık 10 bin dolara mal olan film, kendisine verilen bir sözün tutulması için bekleyen küçük bir kızın hayal kırıklığını anlatıyordu.

Haberin Devamı

Mehanna, daha sonra İngilizce’ye çevirdiği filminin bir kopyasını, verdiği sözü hatırlatmak için Beyaz Saray’a gönderdi.

FİLİSTİNLİ KIZDAN ANLAMLI CEVAP

Şalit anlaşmasının ardından telefonla Nihad Zakut’a ulaşan El Arabiya muhabiri, “Şu an karşılaşsan Clinton’a ne söylerdin?” diye sordu.

Nihad, “Ona karşı bir kinim yok. Aslında şu an onu affediyorum. Ona sadece, dünyanın en büyük ülkesinin yapamadığını, bir ülkesi bile olmayan Filistinliler yaptı, demek isterdim” cevabını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!