Çiş tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Çiş tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2003 01:25

AB'nin kapısındaki Türkiye'de hálá inanılmaz görüntüler yaşanıyor. İşte Amasya... Halk işeme problemi olan çocuklarını iyileştirmek için doktora değil, kime ait olduğu dahi bilinmeyen ve ‘‘Çiş evliyası’’ diye adlandırılan taş mezarlara götürüyor.

Amasya'da altını ıslatan çocuklar aileleri tarafından, kime ait olduğu bilinmeyen bir mezara getirilip, şifa aranıyor. Çocuklarının bu şekilde şifa bulup iyileştiğine inanan aileler her cuma günü Amasya'ya akın ediyor. Aileler etrafı beton duvarla çevrili olup ortasında taş mezar bulunan bölümde çocuklarıyla birlikte 3 tur atıyor. Çocuklarını doktor yerine Hatunya Mahallesi'nde bulunan ve halk tarafından ‘çiş evliyası’ olarak adlandırılan yere getiren aileler, her cuma günü cuma namazından önce okunan sela sırasında burada şifa arıyor. Kime ait olduğu bilinmeyen ve çevresinde de hiçbir yazılı açıklama bulunmayan ancak şifa olduğuna inanılan yerin bekçiliğini ise aynı mahallede oturan Nazlı Kaya yapıyor.

DİLEĞİ KABUL OLAN KURBAN BİLE KESİYOR

65 yaşındaki Nazlı Kaya, ‘‘Buraya getirilen çocuklar 3 tur mezar etrafından dönüyor. Annesi dua okuyor. Sonra o çocuk iyileşip bir daha altını ıslatmıyor. Ben de burayı kolluyorum. Çevreyi temiz tutuyorum. Gelenlere yardımcı oluyorum. Onlarda gönüllerinden ne koparsa bana veriyor. Dilekleri kabul olanlardan bazıları da gelip burada kurban kesiyor’’ dedi.

Çevre sakinleri bazı kişilerin mezara 200 metre kala taşları öptüğünü, bazılarının horoz, tavuk gibi hayvanlar getirip çevrede ihtiyaç sahiplerine verdiklerini söylediler. Bazı aileler de Nazlı Kaya tarafından kendilerine verilen süpürge parçasını alıp yakarak dumanını çocuklarını cinsel organına tutuyor ve bu şekilde şifa bulduklarına inanıyor.

MÜFTÜ: DİNİMİZDE BÖYLE BİR ŞEY YOK

Amasya İl Müftüsü Selami Emen ise ‘‘Dinimizde türbede mum yakmak, dilekte bulunmak, para yapıştırmak gibi batıl inançlar yok. Halkımız maalesef eskiden kalma adetlerini devam ettirmektedir. Oysa halkımıza yaptıklarının yanlış olduğunu söylüyoruz. Hastalığı olan kişiler şifayı doktorlarda aramalıdır’’ dedi.

3 tur atıp işetiyorlar

Halk arasındaki inanış nedeniyle ‘Çiş evliyası’ olarak adlandırılan mezar etrafında altını ıslatan çocuklar, aileleriyle birlikte dua ederek 3 tur dolaştırdıktan sonra, çiş yaptırılıp şifa arıyor. Her Cuma günü ailelerin akınına uğrayan ‘Çiş evliyası’na gelenlerden bazılarının ise taşları öptüğünü söyleyen buranın bakıcısı Nazlı Kaya, ‘‘Çocuğu iyileşenlerden bir kısmı tekrar gelip burada kurban kesiyor. Yıllardır insanlar buraya gelir. Bazen öyle kalabalık oluyor ki, biz de şaşırıyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!