Çıplak ayaklı başkan

Güncelleme Tarihi:

Çıplak ayaklı başkan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki G-8 Zirvesi'nde tüm dünyada tartışma yaratacak kararlar alınırken zengin lülkelerin liderleri de davranışlarıyla dikkat çekmeyi sürdürüyorlar. Başkan Clinton, çıplak ayakla sabah yürüyüşü yaparken Rusya'nın judocu lideri Putin'e siyah kuşak armağan edildi.

AKLI CAMP DAVİD'DE

ABD Başkanı dün sabah Okinawa sahillerinde gönlünce gezindi. Yoğun temasları nedeniyle Okinawa'nın güzelliklerini yaşamaya fırsat bulamayan Clinton dün sabah erkenden kalktı. Tişörtünü, şortunu geçirdi, spor ayakkabılarını eline aldı ve uzun bir yürüyüş yaptı. Aklı Camp David Zirvesi'nde kalan Clinton, yalınayak gezisinden sonra Japonya Başbakanı Yoshiro Mori ile başbaşa görüştü. Başkan Clinton, çam ağacı dikti ve çeşitli oturumlara katıldı. Clinton Camp David görüşmeleri nedeniyle bugün zirveden erken ayrılacak.

PUTİN'E SİYAH KUŞAK

Karateye meraklı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e dün siyah kuşak armağan edildi. Çok duygulanan Putin, ‘‘Böylesine bir onura layık değilim. Hak etmeye çalışacağım’’ dedi.

TALİHSİZ POLİSLER

Zirvenin güvenliği için 22 bin polis seferber oldu. Şekerkamışı tarlalarında görevli olanlar en talihsiziydi. Bölgenin zehirli yılanına karşı kalın eldiven ve çoraplar giymek zorunda olan polisler meslek hayatlarının en zor günlerini geçirdiler. Okinawa'nın tropikal güneşi hayli bunaltıcıydı. Liderlerin korunması stresine yakıcı güneş de eklenince bazı güvenlik görevlileri hastalandı. Yetkililer 420 polisin sıcaklar nedeniyle fenalaştığını ve tedavi gördüğünü, dörtte birinin de grip olduğunu belirttiler.

CİDDİ OLALIM BEYLER

Bill Clinton, toplu fotoğraf çekimi sırasında liderlerden ciddi olmalarını istedi. Clinton, liderlere ‘‘Bu benim son fotoğrafım, onun için ciddi olun’’ dedi. Liderlerden biri, başkanlığa tekrar aday olmayacağından emin olup olmadığını sorunca Clinton, ‘‘Bizim anayasamız çerçevesinde mümkün değil’’ yanıtını verdi. Clinton'ın görev süresi 20 Ocakta sona eriyor.

BAŞKANLAR NE YEDİ

Domuz kulağı, jöleli, üzümlü ıstakoz, yosun salatası, deniz kestanesi soslu ıstakoz ve Japon mutfağının diğer spesiyalitelerinden oluşan mönüden liderler memnun göründü.

Renkli liderler

Okinawa Adası'nda süren G-8 zirvesi, eski ‘‘ciddi zirvelere’’ benzemiyor. Ülkelerin başkanları, insani ve sempatik yanlarıyla da medyanın dikkatini çekiyorlar. ABD Başkanı Clinton, Rusya lideri Putin ve Japonya Başbakanı Yoshiro Mori, dün geleneksel Japon giysileriyle gazetecilerin karşısına çıkarak şakalaştılar. Liderler, bol renkli, bol desenli ve rahat giysileri çok beğendiklerini söylediler.

Zenginler, yoksulları İnternetle kurtaracak

Okinawa Adası'nda toplanan ‘‘küresel ekonominin efendileri’’ G-8'in ikinci gününde yoksullara enformasyon teknolojisi vaat ettiler. Zenginler, dünkü toplantılarda Üçüncü Dünya'yı kurtaracak ‘‘Enformasyon Teknolojisi Şartı’’nı benimsedi. ABD, Japonya, İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada ve Rusya'nın imzaladığı belgede ‘‘Herkes enformasyon ve iletişim ağının keyfini çıkartabilmeli. Kalkınmakta olan ülkeler de İnternet sayesinde geleneksel engelleri aşabilir. Hükümetler de enformasyon teknolojisini gözeten politikalar izlemeli, internet maliyetleri ucuzlatılmalı’’ denildi.

Toplantıda İnternetin yeryüzünün her köşesine ulaşma çabalarını gözetecek bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu grup, gelecek yıl İtalya'nın Cenova kentinde toplanacak G-8 Zirvesi'nde İnternetin globalleşmesi çabalarına dair rapor sunacak. Dünya liderlerini memnun edebilmek için 750 milyon dolar harcayan, Okinawa'yı en pahalı zirve yapan Japonya, kesenin de ağzını açtı. Tokyo, İnternet çabaları için 15 milyar dolar, AIDS, sıtma gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele için 3 milyar dolar bağışlayacağını açıkladı.

Birbirimize e-posta atalım

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bundan böyle elektronik posta ile sürekli iletişimde olmayı önerdi. Öneri üzerine Japonya Başbakanı Yoshiro Mori, ‘‘Doğrusunu söylemek gerekirse, ben bilgisayar uzmanı değilim’’ dedi. ABD Başkanı Bill Clinton İnternet teknolojisine yakınlığıyla tanınırken, Japonya Başbakanı klavyeye ilk kez geçen ay dokundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!