Cinsiyet değil fırsat eşitliği

Güncelleme Tarihi:

Cinsiyet değil fırsat eşitliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 21:13

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, esnek çalışma saati uygulamasının kadınlara annelikle kariyeri beraber götürebilme imkânı sunacağını söyledi. Bakan, ‘cinsiyet adaleti’ ve ‘fırsat eşitliği’ kavramlarının da altını çizdi.

Haberin Devamı

İstanbul'da kadın gazeteci ve yazarlarla bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, özetle şunları söyledi: “Cinsiyet eşitliğinden ziyade fırsat eşitliği kavramını benimsiyorum. Zaten biyolojik olarak bir eşitlik söz konusu değil kadınla erkek arasında. Bu yaradılıştan gelen bir şey. 12 yıllık iktidar dönemimizde fırsat eşitliğini kadınlar lehine pozitif ayırımcılığa çevirdik. Kadının daha fazla istihdama, eğitime katılması amacıyla büyük adımlar attık. Doğum öncesi ve sonrası ücretli ve ücretsiz, hiçbir Avrupa ülkesinde olmayan düzenlemeler yaptık. Memur kadınlara tanıdığımız hakları işçi kadınlara da tanıdık. İzinleri sadece kadınlar değil, isterse babalar da kullanabilir dedik. Kadın, kariyerini bırakamayacak kadar önemsiyorsa, emzirme sürecini tamamladıysa, baba ‘Ben bu izni kullanmak istiyorum’ diyor.”

Haberin Devamı

KADINA ESNEK ÇALIŞMA SAATİ

“Son yaptığımız değişikliklerden biri de esnek çalışma saatleri. Bu da hem kadın istihdamının artırılması hem de çalışma hayatına rahatlık getirmek demek. Kadının illa çocuk doğurması anlamında bakılmaması lazım. Biraz çalışmak, biraz da sanatla, sporla, eviyle, kendisiyle uğraşmak ya da tahsilini sürdürmek isteyebilir. Esnek çalışmayla kadına muhteşem bir hayat seçeneği sunulmuş oluyor. Yarı zamanlı çalışınca bir başka kadına istihdam imkânı çıkıyor.”

GÜNEYDOĞU’DA RESTORASYON

“Ekibimizle birlikte Diyarbakır’a, oradan Mardin’e gideceğiz. Şu anda sürecin devam ettiği 12 ilçemizde bizim sosyal hizmet uzmanlarımız ve psikologlarımız sahada çalışıyorlar. Ailelere sosyolojik-psikolojik restorasyon yapıyorlar. O kadınlarımız için ‘hayatın içinde nasıl olmalılar’ konusunda elemanlarımızla birlikte ev ev dolaşıp sohbet edeceğim.”

ÖZGECAN YASASI’NIN TAKİPÇİSİYİZ

BAKAN Sema Ramazanoğlu, yasal düzenlemelerle ilgili de şunları söyledi: “Bütün kadın cinayetlerinde hukuki anlamda müdahil oluyoruz. Failin TCK’da verilebilecek en ağır cezayı alması için sonuna kadar mücadele ediyoruz. Sorun yasayı değiştirmekle bitmiyor. Zihniyet değişimi gerekiyor. Kravat taktı, iyi görünümden cezası hafifletiliyor. Asla kabul etmediğimiz bir şey. Şiddet konusunda sıfır tolerans yaklaşımındayız. Özgecan Yasası’nın çıkması konusunda takipçiyiz. Geniş bir çalıştay yapıp Bakanlığımızı ilgilendiren kanunları gözden geçireceğiz.”

Haberin Devamı

CİNSİYET ADALETİ

RAMAZANOĞLU “cinsiyet eşitliği” yerine “cinsiyet adaleti”nden yana olduğunu söyledi: “Fırsatların hakkaniyetli ve adaletli bir şekilde dağıtılmasından yanayım. Kadın eğer ‘Anne de olmak istiyorum, kariyerime de işime de devam etmek istiyorum diyorsa, ona o adalet kavramında biraz daha toleranslı olmasını istiyorum. Benim ve Bakanlığımın bakış açısı böyle.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!