Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri kurulsun

Güncelleme Tarihi:

Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri kurulsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 00:00

Devlet tarafından “Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri” kurulmasını isteyen rapor TBMM’ye sunuldu.

Haberin Devamı

Kadın hastanelerinde özel merkez kurulması, tecavüz ve taciz mağdurlarına burada yeni giysiler verilmesi ve delillerin emniyete gitmeden alınmasını amaçlayan çalışma, TBMM Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nca ilgi gördü.

CİNSEL Şiddete Karşı Kadın Platformu, Başbakanlığa bağlı Cinsel Şiddetle Mücadele Başkanlığı ve kriz merkezleri kurulması için hazırladıkları kanun taslağını TBMM’ye iletti. Platformun, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na sunduğu taslağa göre Başkanlık, “Cinsel Şiddeti Önleme”, “Cinsel Şiddet Olaylarına Müdahale” ve “Rehabilitasyon” daire başkanlıklarından oluşacak. Cinsel Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.

Özel terapi ücretsiz avukat

Pilot bölge olarak seçilen Adana, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir ve Samsun’da üniversite hastanelerinde “Cinsel Şiddet Kriz Merkezleri” açılacak. Haftanın her günü 24 saat acil hizmet verecek merkezlerde, kadın jinekolog, kadın psikolog ve kadın hemşire çalışacak. Cinsel saldırıyla ilgili bulgular ve deliller bu merkezde alınacak. Tecavüze uğrayana dinlenme olanağı sunulacak ve yeni giysiler verilecek. 10-12 seans ücretsiz terapi ve ücretsiz avukat sağlanacak. Cinsel saldırıyla ilgili bulgular, cinsel saldırıya uğrayanın şikâyetçi olmak istememesi halinde 1 yıl süreyle kriz merkezlerinde saklanacak.

Kadınlar korkudan saklıyor

Taslağın gerekçesinde, “cinsel şiddete uğrayan kadınların, emniyet ve savcılıktaki şikâyet sürecinde, yargılama aşamasında mahkemelerde, ataerkil bakış açısıyla pek çok önyargıyla karşılandığı, cinsel şiddetin kadının hak ettiği bir durum olarak algılandığı, çoğu kadının buna maruz kalmamak için şikâyetçi olmadığı” belirtildi.

Haberin Devamı

Tecavüzlerin yüzde 50’si eş ya da eski eş

PLATFORMUN, komisyona sunduğu raporda, polise yılda bin 100 kadına tecavüz vakası ulaştığı belirtilirken, Türkiye’de aile içi şiddete uğrayan kadınların polise başvuru oranının yüzde 4’te kaldığı ifade edildi. Raporda, evli kadınların yüzde 15’inin cinsel şiddete uğradığı, bunun da 1 milyon 850 bin kadın anlamına geldiği iddia edildi. Raporda, SHÇEK’e şiddet nedeniyle başvuran her 100 kadından 12’si cinsel tacize uğradığı istatistiğine yer verilirken, tecavüz olaylarının yüzde 50’sinde failin eş, eski eş ya da sevgili olduğu öne sürüldü. Dünyada her bir saatte ortalama 500 cinsel taciz ve tecavüz olayı yaşanıyor. Dünyada her 4 kadından 1’i hamileyken isteği dışında cinsel ilişkiye zorlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!