Cinnah fısıltıları

Güncelleme Tarihi:

Cinnah fısıltıları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2002 01:49

Ecevit'in 46 yıllık Gölbaşı yatırımı

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in aldığı villa başta olmak üzere, birçok devlet yöneticisinin evinin ve arsasının bulunduğu Ankara'nın gözde ilçesi Gölbaşı'nda, Ecevitler’in de arsası olduğunu biliyor muydunuz?

Başbakan Bülent Ecevit'in 70'li yıllarda ‘‘Karaoğlan’’ olarak anılmasından yıllar öncesinde alınan arsanın, Gölbaşı'nın Karaoğlan Köyü'nde olması ilginç bir tesadüfü de gösteriyor.

Karaoğlan Köyü'nde 1956 yılında alınan arsa, tapuda Başbakan'ın eşi ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in üzerine kayıtlı.

GÖLBAŞI'NIN ÜNLÜLERİ

Ecevit'lerin
birçok siyasetçi ve bürokratın mülkünün bulunduğu Gölbaşı'ndaki arazisi 3 parselden oluşuyor. Toplam 957 metrekare olan arazinin tapu kayıtlarında ise mal sahibi olarak, ‘‘Zekiye Rahşan Ecevit’’ yazıyor.

Ecevit çiftinin, Gölbaşı'nda aldığı villayla günlerce gündemde kalan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yanı sıra birçok ünlü komşusu var. Ecevitler’in Gölbaşı'ndaki bazı komşuları şunlar:

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, Devlet Bakanı Fikret Ünlü, eski başbakanlardan ve ANAP Ankara milletvekili Yıldırım Akbulut, milletvekillerinden Ahmet İyimaya, Ülkü Güney, Eyüp Aşık, Mustafa Yılmaz, Fahrettin Kurt, Gençlerbirliği Spor Kulubü Başkanı İlhan Cavcav, müsteşarlar, emniyet müdürleri.

Gelgelelim, Ecevitler villaları olan bu isimlerle henüz tam komşu olabilmiş sayılmazlar.

Bunun nedeni 46 yıldır mülkiyeti Ecevitler’in üzerinde olan bu arazi üzerinde hiçbir projenin gerçekleştirilmemiş olması.

Ecevit çifti, anlaşılan arsayı bir yatırım aracı olarak değerlendiriyor.


NATO uzmanı Dışişleri Sözcüsü

DIŞİŞLERİ
Bakanlığı Sözcülüğü'ne giden bütün yollar bir şekilde ya Yeni Delhi'den geçiyor ya da sonradan Yeni Delhi'ye çıkıyor.

Örneğin, Yalım Eralp uzun yıllar Dışişleri Sözcülüğü yaptıktan sonra Yeni Delhi'ye büyükelçi gitmişti. Yerine Murat Sungar gelmiş, sonradan o da Yeni Delhi'ye büyükelçi olmuştu. Bu kez trafik tersine döndü. Geride bıraktığımız 4 yıl boyunca Yeni Delhi Büyükelçiliği yapan Yusuf Buluç, Ankara'ya dönünce Müsteşar Yardımcısı unvanıyla sözcülük görevini üstlendi.

CEM DEVRİNİN BİTİŞİ

Mülkiye mezunu olan Buluç, aslında Dışişleri'nin önde gelen NATO ve silahsızlanma uzmanlarından biri. NATO'nun uluslararası sekreteryasında Savunma Siyaseti Daire Başkanı olarak da görev yapmış. Ayrıca, 1990'lı yılların ortalarında New York Başkonsolosluğu'nu yürütmüş.

Aslında Buluç'un bu göreve gelişi Dışişleri'nde İsmail Cem devrinin bittiğini gösteren çarpıcı bir atama. Çünkü, Buluç'un gelişiyle birlikte Dışişleri'nde yeniden İsmail Cem öncesindeki yüksek profilli Büyükelçi-Sözcü modeline dönülmüş oldu.

SÖZCÜ BÜYÜKELÇİ

İsmail Cem,
bu modeli değiştirip bakanlığın politikalarının anlatımını büyük ölçüde kendisi üstlenmiş ve sözcülüğe daha çok orta-üst kademede henüz büyükelçi olmamış diplomatlar getirmişti.

Prof. Şükrü Sina Gürel, Dışişleri Bakanı olur olmaz bu uygulamaya son verdi.

Bundan anlaşılan, Prof. Gürel'in Dışişleri Bakanı olarak çok sık konuşmayacağı, daha çok yeni sözcü Büyükelçi Buluç'u konuşturacağı.


AB reformunun mimarı Vural

BÜYÜKELÇİ Volkan Vural,
AB Genel Sekreteri olarak Ankara'ya davet edildiğinde Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler ofisi nezdindeki Daimi Delegesi'ydi.

Vural, 2000 yılı haziran ayında Ankara'ya döndü. Herşeye sıfırdan başladı. AB Genel Sekreterliği'nin yönetmeliğini hazırladı, bina buldu, ekibi oluşturdu ve yola çıktı.

Ardından ‘‘Ulusal Program’’ın siyasi bölümünü hazırladı, son olarak da TBMM'nin kabul ettiği 16 maddelik siyasi reform paketini, tam beş gün sabahlara kadar süren bir mesai sonucunda tamamladı.

En yakınındaki çalışma arkadaşı ise AB Genel Sekreter Yardımcısı adaşı Büyükelçi Volkan Bozkır'dı.

Geçen cumartesi sabahına karşı AB reform yasaları TBMM'den geçerken, iki yıllık bir mesai sonucunda bu noktaya gelinebilmesine belki Volkan Vural da şaşırmıştı.


Konutta evlilik yıldönümü partisi

DIŞİŞLERİ
Bakanı konutu, Çanka-ya'da Başbakanlık Konutu'nun hemen altında Ankara'yı kuşbakışı gören bir tepenin üzerindedir.

Bu konutta bugüne değin yabancı heyetlerle çok büyük pazarlıklar yapılmış, Türk dış politikasıyla ilgili çok önemli kararlar alınmıştır.

Dışişleri Konutu, aynı zamanda dışişleri bakanlarının sosyal etkinliklerini de düzenledikleri yerdir.

Konut, geçen hafta bir ilke sahne oldu. Bakan Prof. Şükrü Sina Gürel ve eşi Zeliha Hanım, evliliklerinin birinci yıldönümünü burada yakın dostlarını ağırladıkları bir akşam yemeği ile kutladı. Konuta, Gürel çiftinin Dışişleri Bakanlığı'ndan, akademik dünyadan, basından, iş aleminden ve Zeliha Gürel'in daha önce çalıştığı Fransız Büyükelçiliği'nden dostları davetliydi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!