Cinnah fısıltıları

Güncelleme Tarihi:

Cinnah fısıltıları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2004 01:36

Haberin Devamı

Pozitif ayrımcılığı AKP’nin başına o sardı

GEÇEN
hafta TBMM’den geçen anayasa değişikliği paketi, Türk siyasi literatürünü yeni bir kavramla tanıştırdı: Pozitif ayırımcılık...

Bu kavram, Batı’da dezavantajlı konumda olan bir grubun haklarını kuvvetlendirip dengeyi sağlamak için yapılan yasal düzenlemeleri anlatıyor.

Anayasa’da kadın-erkek eşitliğinin telaffuz edilmesine karşılık, uygulamada bariz bir şekilde kadınlar aleyhine olan durumu düzeltebilmek için özel yasaların çıkartılabilmesi ancak pozitif ayırımcılığın getirilmesi ile mümkün.

‘MERKEZ’ İMAJINA DARBE

CHP Grubu’nun Anayasa paketine pozitif ayırımcılığı kuvvetli bir şekilde tarif eden bir maddenin eklenmesi için verdiği önerge AKP grubunun ezici çoğunluğuyla karşı oy kullanması nedeniyle reddedildi.

Parti üst yönetimince alınan bir karar sonucu kadınlara daha geniş hakların önünü açacak pozitif ayırımcılığa şiddetle karşı çıkması, AKP’nin merkeze yerleştiği tezlerini de ciddi bir şekilde gölgeledi.

Peki, bu pozitif ayırımcılık tartışmasını AKP’nin başına kim sardı dersiniz?

Bu konuyu gündeme getiren, hükümete sunulan anayasa değişikliği taslağını kaleme alan AB Genel Sekreterliği oldu.

KADIN EGEMENLİĞİ

AB Genel Sekreteri Büyükelçi Murat Sungar, taslağı hükümete AB üleklerindeki ileri normları yansıtan bir düzenlemeyle götürdü.

Sungar’ın bu konuda kendisini rahat hissetmesi çok doğal. Çünkü, kadın ağırlıklı bir ekiple çalışıyor.

Genel Sekreter’in dört yardımcısından biri kadın. Ancak bir sonraki hiyerarşik kademede toplam altı daire başkanından tam beşi kadın.

SON NOKTAYI O KOYDU

Bu haliyle AB Genel Sekreterliği, Türkiye’de üst yönetiminde kadınların sayıca çoğunlukta olduğu tek devlet dairesi.

Bir başka deyişle, Türkiye’yi AB tam üyeliğine taşımak üzere kurulan AB Genel Sekreterliği’nin lokomotifi kadınlar.

Büyükelçi Sungar da taslağa son noktayı koyarken, iyi niyetle TBMM’yi de AB Genel Sekreterliği gibi zannetti herhalde.

Dinlemedi hesap yaptı

YUKARIDAKİ
fotoğraf, geçen hafta salı günü TBMM’de AKP grup toplantısının yapıldığı salonda kuşbakışı çekildi. Bir AKP’li milletvekilinin masasının üzerindeki evrakları gösteriyor. Bu evraklar arasında 15.12.2003 tarihli bir not dikkat çekiyor.

Notta, milletvekilinin yaptığı ödemeler yer alıyor. Kredi kartı ödemesi (Visa), 1 milyar 497 lira ile en yüksek kalemi oluşturuyor. Şahan, Birol ve Abdullah gibi isimlere verilen paralar da not düşülmüş. Apartman aidatı 40 milyon lira ile oldukça düşük bir rakamı gösteriyor.

CAMİYE BAĞIŞ

Haberin Devamı

Çakırağa Camii notunun hemen karşısında da 100 milyon lira yazılı. Herhalde camiye yapılan bağışa ilişkin. 15 Aralık tarihli bu not yaklaşık 5 ay sonra ortaya çıktığına göre sayın milletvekilinin hesapları biraz karışmış olabilir.

Sayın milletvekilinin ismini açıklamıyoruz. Çünkü, o sırada kürsüde konuşmakta olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kimliğini öğrenirse, kendisini can kulağı ile dinlemeyip ev muhasebesiyle uğraştığı için bu milletvekiline kızabilir.

AB’de Mevláná demokratlığı

AVRUPA
Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nde KKTC milletvekillerinin oturumlara katılabilmeleri için yapılan oylamanın Rumların yoğun kulisi sonucu kaybedilmesi, bütün dikkatlerin Türk heyetine çevrilmesine yol açtı. Asamblede Türkiye’yi 8’i AKP’li, 4’ü CHP’li olmak üzere toplam 12 kişi temsil ediyor. Toplantılarda işlerin çoğu önceden siyasi gruplarda kotarılıyor. Genel Kurul açılmadan önce milletvekilleri sabahları siyasi tercihlerine göre bağlı oldukları grubun toplantısına katılıp kulis faaliyetlerinde bulunuyor.

AKP’LİLER BÖLÜNÜYOR

Abdülkadir Ateş, Zülfü Livaneli, Gülsun Bilgehan ve Ali Rıza Gülçiçek’ten oluşan CHP takımının tümü Sosyalist Grup’a katılıyor. Ancak iş AKP’li üyelerin hangi gruba katıldıklarına gelince işler bir hayli karışıyor. AKP’li üyeler, yumurtaların hepsini aynı sepete koymak istemedikleri için sağ çizgideki gruplar arasında dağılıyorlar. Örneğin Liberal Demokratik ve Reformist Gruba, Zekeriya Akçam, Yüksel Çavuşoğlu ve Süleyman Gündüz katılıyor. Ruhi Açıkgöz ile Mevlüt Çavuşoğlu, muhafazakárların buluştuğu Avrupa Demokrat Grubu’na katılıyorlar.

İLAHİYATÇININ TERCİHİ

En ilginci Hıristiyan Demokrat partilere mensup üyelerin katıldığı Avrupa Halk Partisi Grubu. AKP, bu gruba üç üye veriyor: Murat Mercan ve Mehmet Tekmelioğlu bunlardan ikisi. Üçüncü isim, büyük bir sürpriz: İlahiyat profesörü İrfan Gündüz. AKP’den milletvekili seçilmeden önce Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Gündüz, Hıristiyan Demokratlar’ın grubuna katılıyor. Prof. Dr. Gündüz, Hıristiyan Demokrat üyelerle aynı sıralarda oturup, onlarla kader birliği içinde gözüküyor.

Büyükelçi damat oldu

YUNANİSTAN’ın Ankara Büyükelçisi Michael Christides, Harley Davidson motoruna olan tutkusu ile tanınıyor. Aynı zamanda profesyonel fotoğraf sanatçısı; sıkça sergiler açıyor. Christides, geride bıraktığımız hafta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a yaptığı ziyaret nedeniyle Atina’ya gitti. Ancak Christides, Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatacağı anlaşılan bu geziye katılmadan önce özel hayatında da önemli bir viraj aldı.

KONSOLOS KIYDI Christides, uzun süredir nişanlı olduğu avukat Boriana Pereva ile hayatını birleştirdi. Nikah İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki Yunan Başkonsolosluğu’nda son derece sade bir törenle kıyıldı. Nikahı Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris kıydı. Şahitliği ise çiftin Ankara’dan yakın dostları diş hekimi Doç. Bayazıt Bağcı ile TRT’de çevirmen-spiker olarak çalışan eşi İsmihan Bağcı yaptı. Çiftin bu resmi laik nikah töreninden sonbaharda Fener Patrikhanesi’nde dini nikah da kıydırmaları bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!