Çinli mühendisin Türkiye merakı sınır tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Çinli mühendisin Türkiye merakı sınır tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2012 11:55

Türkçe öğrenmek amacıyla geldiği İstanbul'da Türk mutfağına hayran kalan, yüksekokulda aşçılık eğitimi alan Çinli elektronik mühendisi, ülkesinde Türk lokantası açmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Çin vatandaşı Reyilia Abulimiti (31), yaptığı açıklamada, dil eğitimi için Türkiye'ye geldiğini, İstanbul'da birkaç ay boyunca Türkçe  eğitimi aldığını belirterek, Türk mutfağına hayran kaldığını, arkadaşlarının  tavsiyesi üzerine mutfak kültürüyle ünlü Mengen'e yerleştiğini söyledi.

Mengen Meslek Yüksekokulu'nda aşçılık eğitimi aldığını vurgulayan  Abulimiti, “Eğitimimi en kısa sürede tamamlayarak ülkeme dönmek istiyorum. Türk  mutfağını ülkemde tanıtacağım. Ülkemde Türk yemeklerinin yapıldığı Türk lokantası  açacağım” diye konuştu.

“En sevdiğim Türk yemekleri lahmacun, mercimek ve ezogelin çorbası”  diyen Abulimiti, Türk yemeklerinin ülkesindeki yemeklerden çok daha güzel  olduğunu ifade etti.

Mengen'de arkadaşlarının kendisine çok iyi davrandığını, yabancılık  hissetmediğini dile getiren Abulimiti, “Türkiye'ye ilk gelişimde Türkçem çok iyi  değildi. O yüzden 2-3 ay hiçbir şeye anlam veremedim. Arkadaşlarımın söylediği  şeyleri anlamıyordum. 4-5 ay geçince daha iyi öğrendim Türkçe'yi ama Bolu'ya  geldikten sonra arkadaşlarım bana çok yardım etti, Türkiye'yi çok sevdim”  şeklinde konuştu.Mengen Belediye Başkanı Osman Erarslan ise Çinli konuğunu misafir  etmekten onur duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Abulimiti'nin Türk mutfağını öğrenmek için Mengen'i tercih etmesinin  ilçelerinin yemek kültürü konusundaki zenginliğini ortaya koyduğuna dikkati çeken  Erarslan, “Öğrencimizle öğretmenlerimiz kucaklaşma içinde. Kendisine bir ev  tutuldu. Her türlü durumda hep yanındayız. Yeter ki bu arkadaş muradına ersin.  Aşçılığı Mengen'de öğrenmek ve Çin'e taşımak niyetinde olduğuna inanıyorum” diye  belirtti.

Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Elif Yücetürk de ilk defa önlisans programına  yabancı uyruklu bir öğrencinin kayıt yaptırdığına işaret ederek, “İlk defa  aşçılık programına böyle bir başvuru oldu ama buna dair prosedürlerde eksikler  vardı. Bunlar tamamlandı. Yabancı uyruklu kontenjanlarımız belirlendi. Böylece  Çinli öğrencimizi alabildik” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!