Çin'de katliam gibi yangın: 309 ölü

Güncelleme Tarihi:

Çinde katliam gibi yangın: 309 ölü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çin'in Henan eyaletindeki tarihi Luoyang kentinde bulunan bir alışveriş merkezinde çıkan yangında, ilk belirlemelere göre 309 kişi feci şekilde can verdi. Ölü sayısının artmasından korkuluyor. Korkunç yangından, çok sayıda kişi de yaralı olarak kurtuldu.

DÖRT katlı alışveriş merkezinde yangın, yerel saatle 21.30 sıralarında bodrum katında çıktı. O sırada, çeşitli dükkanlarla süper marketin yer aldığı binanın üst katındaki diskoda, 200 kadar genç eğleniyordu. Binanın üçüncü ve ikinci katlarında ise işçiler çalışmaktaydı.

Bodrumda başlayan yangın, kısa sürede binayı sararken, etraf da simsiyah bir dumanla kaplandı. Yangının fark edilmesiyle, disko da müthiş bir panik çıkarken, birçok kişi kesif dumandan zehirlenerek öldü. Diğerleri de alevlerin arasında korkunç bir şekilde can verdiler.

Kurtarma çalışmalarına katılmak için olay yerine 750 polis ve itfaiyeci geldi. Bu arada, pencerelere çıkan 6 - 7 kişi, dördüncü kattan itfaiyecilerin açtığı brandanın üzerine atlayarak, canlarını kurtardı.

KURTARMA ÇALIŞMALARI ENGELLENDİ

Gaz maskeli itfaiyeciler, kesif duman ve yüksek ısı nedeniyle, ilk aşamada binaya giremediler. Yangın, saat 01.00 sıralarında kontrol altına alınabildi. Olay yerine gelen ambulanslar, hastanelere yaralı taşıdı.

İlk aşamada, binadan 80 kadar ceset çıkarıldı. Louyang Belediyesi yetkilileri, yangının nedeniyle ilgili araştırmalarını sürdürürken, Henan Eyaleti Parti Sekreter Yardımcısı Zhang Yishan, araştırmalara katılmak üzere Louyang'a gitti. Yangının çıkış nedeniyle ilgili olarak henüz açıklama yapılmadı. Yangının, işçilerin çalışması sırasında çıkmış olabileceği ifade ediliyor. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

GÖRGÜ TANIĞI ANLATIYOR

Diskoda eğlenenlerin arasında bulunan ve yaralı olarak kurtulan Wang adlı bir kadın, şoktan kurtulduktan sonra, göz yaşları içinde şunları söyledi.

‘‘Etrafı kesif bir duman kapladı. Nefes almakta zorlahıyorduk. Benimle birlikte beş altı kişi, hemen pencereden balkon gibi bir yere çıktık. İtfaiyeciler, branda açmışlar, bize atlayın diye bağrıyorlardı. İçimizden bazıları, atlamaya çekindiler. Ben hemen kendimi boşluğa bıraktım. Ben kurtuldum, ama kocama ne olduğunu bilmiyorum.’’

ÇİN’DE 3 AYDA 36 BİN 832 YANGIN ÇIKTI

ÇİN, yangın felaketlerinin sıkça yaşandığı bir ülke. Resmi kaynaklarca yayınlanan istatistiklere göre, bu yılın ilk üç ayında ülkenin çeşitli yerlerinde çıkan toplam 36 bin 832 yangında, 971 kişi öldü. Ülkede en korkunç ve en çok kayıp meydana gelen yangınlar şöyle sıralanıyor.

Şubat 1977 : Sincan Bölgesi'nde çıkan yangında, 597'si çocuk olmak üzere 694 kişi öldü.

Aralık 1994: Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin petrol şehri Karamay'da bir konser salonunda çıkan yangında, çoğunluğu çocuk 324 kişi öldü.

Kasım 1994 : Liaoning eyaletinde bir diskotekte çıkan yangında, acil çıkış kapılarının zincirli olmasından 233 kişi öldü.

Mart 2000 : Henan eyaletinde izinsiz porno film oynatan bir sinemada çıkan yangında 74 kişi öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!