Cinayete tazminat davası AİHM'e gitti

Güncelleme Tarihi:

Cinayete tazminat davası AİHMe gitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2008 13:59

KARS'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Atçılar Köyü'nde 2002 yılında işlenen bir cinayet davasında ödenen tazminatla ilgili Yargıtay kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı.

Arpaçay'ın Atçılar Köyü'nden 10 çocuklu 48 yaşındaki Latif Gök, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) alacağı para konusunda tartıştığı Köy İhtiyar Heyeti'nden 52 yaşındaki Mehmet Karabulut'u öldürdü. Tutuklanan Gök de ilk duruşmaya bile çıkmadan 7 Ocak 2003 günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Ağır Ceza Mahkemesi, eski TCK'nın 96'ncı maddesindeki ‘Mahkumun vefatı hukuku amme davasını ortadan kaldırır. Mahkumun vefatı, ceza mahkumiyetini ve hatta henüz icra edilmemiş olan ağır ve hafif cezayı nakdi hükümlerini bütün neticeleriyle beraber ortadan kaldırır’ hükmü uyarınca davanın düşürülmesine karar verdi.

BAĞ-KUR ÖDEDİĞİ TAZMİNAT İÇİN DAVA AÇTI

Bağ- Kur Genel Müdürlüğü, çiftçi olarak kayıtlı bulunan üyeleri Mehmet Karabulut için eşi ve çoçuklarına 100 YTL cenaze yardımı yaptı, 24 bin 552 YTL'lik de tazminat ödedi. Bağ- Kur Genel Müdürlüğü, bu tazminatı geri almak için cinayeti işlediği öne sürülen Latif Gök'ün mirasçıları hakkında Kars 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, bunun üzerine dosyayı bilirkişi olarak incelemesi için Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku araştırma görevlisi Mehmet Maden'e gönderdi. Mehmet Maden, Anayasa'nın 15'inci maddesinin ikinci fıkrasına göre ‘suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz’ hükmü ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 11 maddesini gerekçe göstererek, Latif Gök'ün suçlu sayılamayacağını belirtti. Bilirkişi raporunu inceleyen yerel mahkeme, Bağ-Kur'un açtığı davanın reddedilmesine karar verdi. Karar üzerine de Bağ-Kur, dosyayı Yargıtay'da temyiz etti.

YARGITAY SUÇLU BULDU

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nün temyiz ettiği dosyayı inceleyen Yargıtay 10'uncu Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak iade etti. İade edilen dosyayı yeniden inceleyen 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, dosyayı yeniden bilirkişi sıfatıyla Ankara 15'inci İş Mahkemesi'ne gönderdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Ceza ve Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Başterzi ve Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Devrim Güngör'den oluşan üç kişilik bilirkişi heyeti, hazırladıkları raporda, Latif Gök'ü suçlu bularak, “Dosyada yer alan bilgi ve belgelerden Latif Gök'ün Mehmet Karabulut'u aralarındaki husumet nedeniyle darp ederek öldürdüğü anlaşılmaktadır. Tanık ifadeleri, otopsi raporundaki bilgiler bunu doğrulamaktadır. Dosyadaki bilgi ve belgelerden Latif Gök'ün Mehmet Karabulut'u öldürme veya en azından yaralama kastıyla suç işlediği anlaşıldığından hukuk davası açısından tam (yüzde 100) kusurlu olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Bağ-Kur Kanunu'nun 63'üncü maddesine göre, haksız fiil faili üçüncü kişi Latif Gök ve onun mirasını reddetmemişlerse mirasçıları davalılar, Mehmet Karabulut'un hak sahiplerine yasa gereği gerekli bütün yardımları yapan Bağ-Kur'a karşı rücuan tazminat sorumluluğu altında bulunmaktadır” dedi.

1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor doğrultusunda, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nün Mehmet Karabulut'a ödediği yardım ve tazminatın Latif Gök'ün mirasçılarından alınmasına karar verdi. Bu kez Gök Ailesi'nin kararı temyiz etmesi üzerine dosya ikinci kez Yargıtay 10'uncu Hukuk Dairesi'nde görüşüldü. Daire, Karabulut'a ödenen tazminatın Gök'ün mirasçılarından alınması kararını tekrarladı.

DAVAYI AİHM ÇÖZECEK

Bu gelişmelerin ardından Gök Ailesi'nin avukatı Onur Gündoğdu'nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ‘kabul edilebilir’ bulundu. Avukat Onur Gündoğdu, 2 Nisan 2008'de AİHM'ye yaptığı başvurudan olumlu bir sonuç çıkmasını beklediğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!