Çin, Vietnam, Endonezya ve Hindistan mallarına damping soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Çin, Vietnam, Endonezya ve Hindistan mallarına damping soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 11:28

Dış Ticaret Müsteşarlığı, ülkeye dampingli fiyatlarla ithal edilerek yerli sanayiye zarar verdiği iddiasıyla yerli üreticilerin yaptığı başvurular üzerine, Vietnam ve Çin menşeli "polietilenden ve polipropilenden dokuma brandalar" ile Endonezya, Hindistan ve Çin menşeli "sentetik ve suni devamsız liflerden iplikler"in ithalatına damping soruşturması açtı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, söz konusu damping iddialarına karşı yapılan incelemede, şikayete konu ürünlerin ithalatının yerli sanayinin ekonomik göstergelerinde olumsuzluklara yol açtığının belirlendiği bildirildi. Yapılan inceleme sonucunda yeterli delilleri ulaşıldığı kaydedilen Tebliğde, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca dampinge karşı soruşturma açılmasına karar verildiği belirtildi.

Soruşturma, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Soruşturma için gerekli bilgilerin toplanması amacıyla, belirtilen ürünlerin yerli üreticilerine, bilinen ithalatçı ve söz konusu ülkelerde yerleşik ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Taraflar, soru formu dağıtım listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek üzere Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek, bilgi alabilecek. Listede yer almadığını öğrenen veya soru formunu alamayan taraflar, yazılı olarak soru formu talebinde bulunabilecek. Soru formunun ilgili ülkedeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak amacıyla ülkelerin Türkiye’deki resmi temsilciliklerine de soru formu gönderilecek.

Soru formunu cevaplandırma süresi, formun gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gün olacak. Taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlamaması, yanlış bilgi vermesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!