Çin Lideri Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

Çin Lideri Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

RESMİ bir ziyaret için dün Ankara'ya gelen Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin, bugün ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.

Atatürk'ün kabrine çelenk koyan Jiang, saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzalayan Jiang, deftere şunları kaydetti:

``Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Kemal Atatürk, insanların kalbinde yaşamaktadır.'' Konuk devlet başkanı daha sonra, Anıtkabir Müzesi'ni gezerek yetkililerden bilgi aldı. Konuk lider için daha sonra Çankaya Köşkü'nde resmi karşılama töreni düzenlendi. Çankaya Köşkü'ndeki törende, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından iki lider, şeref kıtasını denetledi.

Cumhurbaşkanı Demirel, törende yaptığı konuşmada, Çin'in ''köklü tarihi, büyük medeniyeti, muazzam insan ve ekonomik kaynaklarıyla'' 21. yüzyılın en önemli küresel aktörlerinden biri olduğunu belirtti ve''Türkiye, Çin ile ilişkilerine büyük önem ve öncelik vermektadir'' dedi.

Jiang, resmi karşılama töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Demirel'in daveti üzerine Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ``beraberinde Çin halkının dostluk ve iyi niyet dileklerini getirdiğini'' kaydetti. İki lider, törenin ardından başbaşa görüşmeye geçtiler. İki ülke heyetleri, bu görüşmenin ardından Demirel ve Jiang'ın başkanlığında biraraya gelecekler.

PROTESTOLAR

Bu arada Büyük Birlik Partisi, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jiang Zemin'e, ``Devlet Liyakat Nişanı'' verilmesini siyah çelenkle protesto etti. BBP Genel Başkan Yardımcıları Ökkeş Şendiller ve Hanefi Çelik ile Genel Sekreter Orhan Kavuncu'nun da aralarında bulunduğu bir grup partili, Jiang'a Liyakat Nişanı verilmesini protesto etmek üzere Güvenpark'ta toplandı. Ellerindeki siyah çelengi Başbakanlığa bırakmak isteyen gruba güvenlik güçleri tarafından izin verilmedi. Bunun üzerine, BBP'liler, siyah çelengi, Güvenpark'ın Başbakanlığa bakan tarafındaki merdivenlere bıraktılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!