Çin Güney Havayolları Ä°stanbul uçuÅŸlarına baÅŸladı

Güncelleme Tarihi:

Çin Güney Havayolları İstanbul uçuşlarına başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 08:05

Çin’in en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük havayolu şirketi olan Çin Güney Havayolları (China Southern Airlines) İstanbul seferlerine başladı.

Haberin Devamı

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi üzerinden aktarmalı olarak devam edecek seferlerin ilki dün yapıldı.

 

Uygur Özerk Bölgesi BaÅŸkanı Nur Bekri, hattın açılışı dolayısıyla yaptığı konuÅŸmada, Pekin-Urumçi-Ä°stanbul seferlerinin Sincan ile Türkiye arasındaki turistik ve kültürel temaslar ile ticari baÄŸların pekiÅŸtirilmesineÂkatkıda bulunacağını söyledi.

 

Sincan'da hava trafiğinin güçlendirilmesinin önemine değinen Nur Bekri, bölgenin ulaşım bakımından kavşak niteliğinin ve ekonomik potansiyelinin açığa çıkmasının kolaylaşacağı görüşünü dile getirdi.

 

İŞBİRLİĞİNE KATKIDA BULUNACAK

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, seferlerin ekonomi, ticaret, kültür ve turizm gibi pek çok alanda iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerine katkıda bulunacağını ifade etti. Büyükelçi Esenli, Çin'den Türkiye'ye giden turist sayısının bu yıl 100 bini geçmesini beklediklerini kaydetti.

 

Haberin Devamı

Çin Uluslararası Radyosu'nun konuyla ilgili haberinde, tarihin derinliklerine kadar uzanan Çin-Türkiye dostluk ilişkilerinin uzun bir geçmişe ve canlı ticari bağlara sahip olduğuna işaret edildi. Haberde, Türkiye'de aralarında memleketleri Sincan olanların da bulunduğu Çin asıllı kişilerin sayısının 80 binden fazla olduğu ileri sürüldü.

 

Öte yandan, bu yılın Ocak ile Eylül ayları arasındaki dokuz aylık süredeÂTürkiye'ye seyahat eden Çinli turistlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göreÂyüzde 28 artarak, 72 bini geçti.

 

LONDRA SEFERLERÄ° DE GELÄ°YOR

Çin Güney Havayolları’nın ilk uçuşuyla dün gece 22.20’de İstanbul’a gelen CEO Tan Wan Geng, Pekin’den gerçekleştirdiği İstanbul seferlerinin ardından Londra seferlerine başlayacaklarını söyledi.


Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güney Çin Havayolları CEO’su Tan "Çin’in en büyük, Dünya’nın ise dördüncü büyük havayolu şirketiyiz. Amacımız dünyanın en büyük havayolu şirketi olmak. İstanbul seferlerinin başlaması için bir yıllık hazırlık yaptık. Bugün bu seferleri başlattık ve bundan dolayı çok mutluyum. Şuan haftada üç sefer düzenliyoruz. Biz en kısa zamanda haftanın her günü sefer düzenlemeyi istiyoruz. Şuan uçak doluluk oranı yüzde 70 civarında" dedi.

Haberin Devamı


TÜRKİYE’DE ÜNLÜ SANATÇILARLA GÖRÜŞÜYORUZ
China Southern Havayolları’nın Pekin-Urumçi-İstanbul sefer tanıtımı için Ajda Pekkan’la görüşmelerin olduğu haberlerinin kendisine sorulması üzerine Tan, "Türkiye’deki ünlü sanatçılarla görüştüğümüz doğru. Şuan kesin bir anlaşma olmadığı için isim tellafuz etmem doğru olmaz" diyerek yanıtladı.


Gazetecilerin, "İlerleyen dönemlerde Airbus A-380 ile İstanbul seferleri yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Tan şöyle konuştu:


"Bizim şirketimizde beş adet Airbus A-380 tipi uçağımız var. Şimdi bu uçakla buraya gelmeyi düşünmüyoruz. Bu hattı yeni açtığımızdan dolayı orta ölçekli uçaklarla uçmayı düşünüyoruz."

Haberin Devamı


Başka Çinli havayolu şirketlerinin İstanbul’a sefer düzenlediğinin hatırlatılması üzerine Tan, "Biz şirket olarak birçok Avrupa kentine uçak seferleri düzenlemeyi düşünüyoruz. Sadece İstanbul değil, Paris, Amsterdam ve Londra için de bu hatları açtık. Avrupa’nın başka kentlerine de seferler düzenlemeyi düşünüyoruz. İstanbul’dan sonra Londra ve dünyanın birçok noktasına seferler düzenleyeceğiz" dedi.


BU UÇUŞ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEK
Tan sözlerini şöyle devam ettirdi: "İlk uçuşumuzla birlikte Çin dostluğu Türkiye’ye hareket etmiştir. Masmavi gökyüzünden bembeyaz bulutlardan geçerek binlerce kilometrelik uçuşun ardından uçağımız İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında bulunan çok uzun tarih ve zengin kültüre sahip bir ülke. Çin ile Türkiye arasındaki dostluk çok uzun bir tarihe dayanıyor. Ekonomi ve ticari iş birliği hızlı bir şekilde gelişmektedir. İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehri aynı zamanda en büyük sanayi ve ticaret merkezidir. Bugün başlattığımız bu sefer Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!