Çin yuan konusunda ABD’ye boyun eğmiyor

Güncelleme Tarihi:

Çin yuan konusunda ABD’ye boyun eğmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2010 14:34

ABD Başkanı Barack Obama'nın yuanın değer artışına izin verilmesi için yaptığı çağrıya sert çıkan Çin, ABD'yi konuyu siyasi boyuta taşımakla suçluyor.

Obama Perşembe günü, Çin'e daha fazla 'piyasa odaklı' bir kur politikası benimsemesi konusunda çağrı yapmış ve Pekin yönetiminin yuanın değerlenmesine izin vermesi için baskısını artırmıştı
 
Obama'nın çağrısına Çin cephesinden sert yanıt gecikmedi. Çin Merkez Bankası Başkanı Su Ning, Obama'nın konuya siyasi bir nitelik kazandırdığını ve ABD’nin sorunlarını Çin'in çözmesini istediğini söyledi.
 
Su, "Yuanın değeriyle ilgili konunun siyasi noktaya taşınması konusunda aynı fikirde değiliz" derken, kur politikasını hep bir iç mesele olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

 

ABD yönetimi, Çin'in yuanın değerlenmesine izin vermesinin küresel ekonominin yeniden dengeye oturmasında önemli olduğunu savunuyor.

 

Asya devi son yaşanan küresel krizde ekonomisinin motoru olan ihracatı güçlü tutmak için dolar/yuan paritesini 6.8 seviyesinde sabit tutuyor. Ancak Pekin yönetimi, bu politikası nedeniyle başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından dünya ticaret dengesini bozmakla suçlanıyor. Obama'nın Çin'e karşı tutumunda, ABD'deki güçlü sektör temsilcilerin baskısı da önemli rol oynuyor.
 
İLİŞKİLER GERGİN
ABD ve Çin arasındaki ilişkiler, Obama'nın Tibet'in ruhani liderli Dalai Lama ile geçen ay görüşmesi ve Asya devi ile siyasi sürtüşme yaşayan Tayvan'a silah satışından dolayı son dönemde gerginleşmişti.
 
Bunun yanı sıra ABD Hazine Bakanlığı'nın 15 Nisan'da açıklayacağı raporunda, Çin'i, döviz işlemlerinde manipülasyon yapan ülkeler arasında gösterme olasılığı gerilen ilişkileri bir adım daha kötüleştirebilir.
 
Çin Merkez Bankası tarafından geçen Cumartesi günü yapılan bir açıklama ise Pekin yönetiminin kur politikasında 2010'da değişikliğe gitmeyeceğinin işareti olarak görüldü.
 
Banka açıklamasında kurun 2010 yılında sabit tutulacağını taahhüt etmişti. Geçen sene ihracatı yüzde 16 oranında düşen Çin, kur politikasındaki bir değişikliğin ekonomik büyümesini sekteye uğratacağı endişesi taşıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!