Çin, altın üretiminde Güney Afrika’yı geçmek üzere

Güncelleme Tarihi:

Çin, altın üretiminde Güney Afrika’yı geçmek üzere
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 13:38

ÇİN, dünyanın en çok altınını çıkaran ülkesi olan Güney Afrika'yı yakalamak üzere.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan, 7 yıl önce güçlü bir biçimde altın üretiminde atak yapan Çin, bu yılın ilk yarısında yaptığı 129 tonluk altın üretimiyle dünyada 2'nci sıraya yerleşerek Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yerine göz dikti. İngiltere merkezli GFMS adlı altın ve madencilik şirketinin yaptırdığı araştırmaya göre, Güney Afrika, 1970'li yıllarda dünya altın üretiminin yüzde 66'sını tek başına karşılarken, 2006 yılında 275 ton üretim yaptı. Üretimde 2005 yılına göre yüzde 7.5 oranında düşüş olurken, istatistikler bu rakamın, 1922 yılında ülkede yapılan genel grev sonucu üretilen altınla aynı olduğunu gösterdi. Güney Afrika'nın altın üretiminde artık büyük üretim gerçekleştirmesinin beklenmediği çünkü, ülkenin altın üretiminde optimuma ulaştığı açıklandı. Bunun yanında Çin her yıl güçlü bir şekilde altın üretimini artırırken bu yılın ilk yarısı itibarıyla toplam altın üretimi 129 tona ulaştı.
Dünyadaki altın satışlarında ise, Hindistan bir önceki yıla göre yüzde 80 artışla ilk sırada yer alırken, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'ın başı çektiği Ortadoğu merkezli ülkelerin toplamı da yüzde 17 artışla ikinci sırada bulunuyor. Güney Asya ülkelerinde sakin yükseliş göze çarparken, bu ülkelerin insanları sadece altına değil, mücevherin her türüne ilgi gösteriyor. Çin geleneksel takvimine göre bu yıl ’domuz’ yılı olması nedeniyle, domuzu konu alan 24 ayarlı domuz şekli verilmiş altın işlerinin de iyi sattığı açıklandı.
Çin'deki ekonomi dergisi Menkul Değerler Zamanı'na göre ülkenin en büyük altın işletmecisi olan ‘Şandong Altın Madencilik Grubu’ 4/45 gram/ton rezervli 1 milyar dolar değerinde altın madeni yatağı keşfetti. Şandong'un Laicou kentinde 2.5 yıldan bu yana yapılan araştırmalar sonucu, keşfedilen madenin 321-926 metre derinlikte olduğu açıklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!