Çimentoda dev birleşme

Güncelleme Tarihi:

Çimentoda dev birleşme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 16:58

Türkiye’de Akçansa’nın ortağı olan Alman çimento devi HeidelbergCement’in, İngiliz inşaat malzemeleri üreticisi Hanson PLC’yi 15.8 milyar dolara satın aldığı açıklandı.

Haberin Devamı

Dünyada bugüne kadar inşaat malzemeleri alanında yapılmış olan en büyük satınalma işlemi olarak gösterilen satınalma ile Hanson PLC’nin hisselerinin yüzde 100’ü HeidelbergCement’in eline geçti.

Alman grubun bu satın almayla, dünyanın en büyük agrega üreticisi, ikinci en büyük hazır beton üreticisi ve en büyük çimento üreticilerinden birisi olarak bu sektördeki konumunu daha da güçlendirdiği bildirildi.

HeidelbergCement’ten konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, Grup, İngiliz inşaat malzemeleri üreticisi Hanson PLC’yi satın almak için mayıs ayında teklifte bulundu. ABD Merkezi Ticaret Komisyonu, Avrupa Komisyonu ve İngiltere ve Galler Yüksek Adalet Mahkemesi’den alınan izinlerin ardından satın alma işlemi gerçekleşti ve İngiliz Hanson PLC, 15.8 milyar dolar gibi rekor bir fiyatla ve üç ay gibi kısa bir sürede HeidelbergCement’in oldu.

AKÇANSA’NIN YÜZDE 50 ORTAĞI

HeidelbergCement, inşaat malzemelerinde dünyanın önde gelen üreticilerden biri ve ana ürün gruplarını çimento, hazır beton ürünleri, agrega ve inşaat malzemeleri oluşturuyor. Türkiye’nin önde gelen çimento şirketlerinden Akçansa’da Sabancı Holding ile eşit ortaklığı olan HeidelbergCement Grubu, 50’den fazla ülkede yaklaşık 46 bin çalışanıyla 2006'da 9 milyar euronun üzerinde gelir elde etti.

HeidelbergCement tarafından satın alınan Hanson PLC, 2006 yılında 4.1 milyar pound ciroyla inşaat sektörünün ağır inşaat malzemeleri dalında en büyük tedarikçilerinden biri konumunda bulunuyor.

Devir işlemleri için gerekli fonların, Deutsche Bank ve The Royal Bank of Scotland ile yapılan yeni kredi anlaşması çerçevesinde sağlandığı bildirildi.

HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, satın alma işlemi ile ilgili olarak, “Bu işlem, HeidelbergCement çalışanları ve hissedarları için önemli bir adımdır. Ürün çeşitliliğini sağlama ve daha geniş coğrafyaya yayılma stratejimizle de tutarlı bir adımdır” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!