Çiller'in kader günü

Güncelleme Tarihi:

Çillerin kader günü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis bugün Çiller'le ilgili malvarlığı önergesini ele alacak. Yılmaz ve beraberinde 12 parlamenterin Türk cumhuriyetlerine gitmesinin oylamayı ne yönde etkileyeceği merak konusu olurken, Fazilet Partisi'nde Çiller'e destek için farklı görüşler belirdi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in malvarlığı hakkında soruşturma açılmasını öngören önergenin, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Çiller'in siyasi kariyerini etkileyecek oylamaya, yurtdışında bulunan Başbakan Mesut Yılmaz ve beraberindeki kalabalık heyetin katılamayacak olması, iktidarın oy aritmetiğini etkiledi. Yılmaz'a Türk cumhuriyetleri gezisinde 5'i bakan, 7'si milletvekili toplam 12 parlamenter refakat ediyor. Bu eksiğin oylamayı nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Yılmaz'la birlikte geziye katılan Devlet Bakanları Ahat Andiçan ve Rıfat Serdaroğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, Kültür Bakanı İstemihan Talay, Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, ANAP Milletvekilleri Şadan Tuzcu, Yılmaz Karakoyunlu, Yaşar Okuyan, Yusuf Ekinci, Esat Bütün ve Halit Dumankaya muhtemelen bugün yapılacak oylamaya katılamayacaklar. ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz dün Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Çiller önergesini, içtüzük gereği bugün görüşmek durumunda olduklarını ve bu konuda Danışma Kurulu'nda ısrarcı olacaklarını belirtti. Önergenin içtüzük gereği görüşme süresinin 18 Nisan'da sona erdiğini anımsatan Aksöz, ‘‘Bunu önümüzdeki haftaya bırakırsak, DYP'ye de itiraz için yasal bir gerekçe yaratmış oluruz. Kaçırsak bile farketmez, bir kez daha önergeyi yineleyebiliriz. Ama bugün görüşme kararındayız’’ yorumunu yaptı. Aksöz, iktidar sayısındaki eksikliğin kendileri için bir risk oluşturmadığını ve CHP'nin eksikliği gidereceğini sözlerine ekledi. Fazilet Partisi'nde ise Çiller önergesine destek verilip verilmeyeceği konusunda tereddüt yaşanıyor. Eski Genel Başkan Necmettin Erbakan ile parti yönetimi Çiller'e destek olun talimatı verirken, bazı milletvekillerinin bu konuda farklı tutum izleyecekleri ileri sürülüyor. FP'nin özellikle genç kanadından Çiller oylamasına katılmayarak tepki göstereceklerin bulunduğu belirtildi.

CHP: Yargıya hesap versin

CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in malvarlığıyla ilgili Meclis'te bugün ele alınması beklenen önergeye olumlu oy vereceklerini bildirdi. Keskin, Türkiye'de siyasetin kirlendiğini, bunda liderler ve parti üst kademesinde görev yapan kişilerin etkin olduğunu anımsattı. Çiller'le ilgili iddiaların çok geçmişe dayanmadığını vurgulayan Keskin, şunları söyledi: ‘‘İddiaların maddi temelleri de bulunmaktadır. Çiller hakkındaki iddialar, Refahyol iktidarı döneminde iktidar dayanışmasıyla ve yapay gerekçelerle kapatılmıştı. Meclis'e gelecek soruşturma önergesine CHP olarak olumlu oy vereceğiz. Yapılacak soruşturma sonunda gerçek ortaya çıkacaktır. İnancımıza göre hakkında bu tür iddia bulunan siyasetçilerin hepsi yargıya hesabını vermelidir.’’

DYP: Burası Patagonya mı?

DYP Genel Başkan Yardımcısı Nahit Menteşe, daha önce Çiller'in malvarlığıyla ilgili konunun TBMM Genel Kurulu'na ele alınıp reddedildiğini belirterek, ‘‘Burası Patogonya Meclis'i değil’’ diye itiraz etti. DYP'nin hukuk kökenli milletvekilleri de bu önergenin yeniden görüşülmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladılar. Bu arada, DYP Grup Başkanvekili Turan Güven, soruşturma önergesinin TBMM Başkanlığı'na verildiği değil, Meclis Genel Kurulu'na sunulduğu tarihin esas alınması gerektiğini savundu ve ‘‘Bu durumda 22 Nisan'a kadar süre var. Sabah Danışma Kurulu'nda karar alıp, akşam Genel Kurul'da görüşmeye gerek yok’’ dedi. Güven, bu konuda ısrarcı olunursa kendilerinin de Yılmaz hakkında verilen önergenin aynı gün ele alınmasını talep edeceklerini sözlerine ekledi.

CHP: Kriz çıkarmayız

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'ın, ‘‘CHP Haziran'a kadar yasalarımızı desteklesin, sonra serbest davranabilir’’ sözlerine CHP'den olumlu yanıt geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erol Çevikçe, 1999 yılının kaybedilmemesi için seçimin bu yıl içinde yapılmasını istediklerini belirterek, ‘‘Ama hükümete ‘Bunu kabul etmezsen seni düşürürüz' de demiyoruz. Hükümet krizi çıkarmayız. Biz Haziran'la meşgul değiliz. Seçim Meclis'in işi’’ dedi. CHP’de Başbakan Yılmaz ile Genel Başkan Deniz Baykal'ın perşembe günü yapacağı görüşme öncesi strateji belirleniyor. Baykal'ın kurmaylarıyla görüşerek, Yılmaz'a ileteceği son önerileri belirleyeceği öğrenildi. Hürriyet'in sorusunu yanıtlayan Çevikçe, hükümetin ülkeyi iyi yönetemediğini ve bu nedenle seçim istediklerini, ancak bu konuda dayatmacı bir anlayış içinde olmayacaklarını söyledi. Çevikçe, ‘‘Biz sorunlar önümüze geldiği zaman bakıyoruz. Bize kriz yarattırmak için blöf yapmasınlar. Seçim tarihi konusunda hükümetle karşılıklı restleşme içinde değiliz. Biz seçim geciktikçe Türkiye zarar ediyor. Çünkü hükümet Türkiye'yi doğru yönetemiyor’’ diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Kumrabaracıbaşı da, Yılmaz'ın sözlerine, ‘‘CHP zaten her zaman serbesttir. Sayın Başbakan'ın böyle konuşmasını yadırgadım’’ yanıtını verdi. Yılmaz ile Baykal arasında önemli bir görüşme yapılacağını söyleyen Kumbaracıbaşı, Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘Bu görüşme öncesi Başbakan'ın bu tarz konuşması yanlıştır. Müzakere yapılacaksa, bunun basın aracılığıyla olması, beklenen yararları azaltır. Doğru konuşma değil bunlar. İkili görüşme olmayacaksa basın aracılığıyla konuşursunuz ama ortada bir randevu var. Önceki görüşme olumlu geçti. Şimdi ikinci görüşme arefesinde bu tarz ifadeler doğru değil. Zaten Sayın Ecevit de ortada fol yok yumurta yokken 'CHP'nin hükümete girmesine karşıyım' diye demeç veriyor. Hükümeti girmeyi kim talep etti de sen kabul etmiyorsun. Bizim öyle bir isteğimiz mi var ki? ’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!