Çiller'e soruşturma ve suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Çillere soruşturma ve suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, Türkiye'yi ayağa kaldıran ‘‘Hiçbir genel başkan, onbaşı olma şerefsizliği göstermedi’’ sözleri nedeniyle TCK'nın 159. maddesindeki ‘Türk Ordusu’nun manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif'ten suç duyurusunda bulunurken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aynı suçtan resen soruşturma açtı.

Genelkurmay'ın Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'nı verdiği suç duyurusunda Çiller'in, ‘onbaşılığı şerefsizlik’ olarak nitelendirerek, TSK'ya hakaret ettiği belirtildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm rütbelerinde görev yapan kişilerin ‘aynı şerefle’ hizmet verdikleri vurgulandı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay'ın suç duyurusu üzerine Çiller hakkında orduya hakaretten soruşturma başlatacak. Delillerin toplanmasından sonra fezleke düzenlemek için Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'dan soruşturma izni istenecek. Bakan izni çıkarsa Çiller'in TCK 159/1'den yargılanması için fezleke düzenlenebilecek. Çiller, dokunulmazlığının kaldırılması halinde onbaşıları ağır bir dille suçlayan sözleri nedeniyle bir yıldan altı yıla kadar ağır hapisle yargılanacak. Çiller'in sözleri ile ilgili Genelkurmay Adli Müşavirliği de ayrıca inceleme başlattı. Genelkurmay'ın suç duyurusu maddesinden dün resen soruşturma açan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Çiller'in sözlerinin yeraldığı gazetelerle, ses ve görüntü kasetlerini incelemeye aldı. Başsavcılık da Çiller'in dokunulmazlığının kaldırılması halinde bir yıldan altı yıla kadar ağır hapisle yargılanması için fezleke düzenleyecek.

Çiller'e ilk dava ise dün açıldı. Askerliğini onbaşı olarak yapan İşçi Partisi üyesi Deniz Öğüt, Çiller'e bir milyar liralık tazminat davası açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!