Çiller'e 9 suçlama

Güncelleme Tarihi:

Çillere 9 suçlama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in vergi kaçırmak amacıyla sahibi oldukları Marsan Holding'in hesaplarında tahrifat ve hileli işlem yaptıkları belirlendi. Müfettişlerine Holding hesaplarını inceleten Maliye Bakanlığı hazırlanan rapor üzerine Savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Maliye Bakanlığı, Çiller Ailesi'ne ait Marsan Holding'in hesaplarında ciddi usulsüzlükler bulunduğu iddiasıyla DYP lideri Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller hakkında çeşitli yasaların 9 ayrı maddesine göre savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu ve Teftiş Kurulu'nun ortak incelemesinin ilk raporu sonuçlandı. TBMM'deki Çiller Malvarlığı Komisyonu'na dün akşam verilen toplam 60 sayfalık raporda, Çiller Ailesi'ne yönelik şok suçlamalara yer verildi.

Raporda Özer ve Tansu Çiller'in 1993 yılında ABD'deki GCD şirketine 925 bin doları transfer ederken, servetlerini gizlemek ve vergi kaçırmak amacıyla şu suçları işledikleri öne sürüldü:

HİLE-TAHRİFAT-SAHTECİLİK

1- Şirketin muhasebe kayıtları üzerinde hileli işlemler yapmak, 2- Karar defterlerinde tahrifat yapmak, 3- Sahte noter tespitleri düzenletmek.

Raporda, bu suçlardan dolayı Türk Ceza Kanunu'nun 240. (Görevi kötüye kullanmak), 339-345. (Evrakta sahtekârlık), Türk Ticaret Kanunu'nun 66, 67, 82 ve 84. maddelerinden dolayı suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

YARIM TRİLYON EKSİK BEYAN

Maliye Bakanlığı, ayrıca Çillerler'in ‘‘Muhasebe hileleri yaparak servetlerini Marsan A.Ş. içindeki cari hesapta gizledikleri’’, bu çerçevede 1.6 milyon dolar (Şimdiki kurla yaklaşık 430 milyar lira) ‘‘Eksik mal bildiriminde’’ bulundukları saptamasını da yaptı.

Bu rakamın o dönemin 9 milyar 979 milyon 821 bin 26 lirasına tekabül ettiği ve o dönemki kurlarla hesaplandığında eksik beyanın 1.6 milyon dolar olarak hesaplandığı da raporda yer aldı. Bakanlık, eksik beyanın kaynaklarını gösteren dökümleri raporda detaylı bir tablo ile aktardı.

İZAH EDİLEMEZ ARTIŞLAR

Maliye Bakanlığı, Özer ve Tansu Çiller'in raporda ayrıntılı olarak yer alan gelirlerinin dışında başka gelirlerinin bulunmadığını, servetlerinde meydana gelen artışın gayrimenkul alım satımından kaynaklanmadığını da vurguladı. Raporda inceleme dönemleri itibariyle Çiller Ailesi'nin servetinde meydana gelen ve ‘‘Mevcut gelir kaynakları ile izah edilemeyen’’ artışları konu alan bir tabloya da yer verildi.

TEŞHİS: HAKSIZ MAL EDİNME

Maliye, Tansu ve Özer Çiller'in 3628 sayılı kanuna göre varolan yükümlülükleri dikkate alındığında mevcut gelir kaynakları ile izah edilemeyen artışları, 3628 sayılı kanunun 4. maddesine göre ‘‘Haksız mal edinme fiili’’ olarak nitelendirdi. Bakanlık, bu konuda yazılacak raporun Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirilmesini de kararlaştırdı.

Bakanlık, ayrıca 1567 sayılı kanun ve 32 sayılı karar uyarınca Hazine Müsteşarlığı'na yapmaları gereken bildirimde bulunmayan Marsan A.Ş. hakkında 1567 kanunun 3. maddesi gereğince yazılacak olan raporun Başsavcılığı'na ve Hazine Müsteşarlığı'na gönderilmesini de kayda aldı. Raporda, ‘‘Bu takibatla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nun 119. maddesinin dikkate alınacağı tabiidir’’ ifadesi dikkat çekti.

VERGİDEN KAÇIRMAK İÇİN

Raporun ağırlık noktasını, Çiller Ailesi'nin ABD'deki GCD şirketini satın almak için Marsan üzerinden yaptığı 925 bin dolarlık transferi konu alıyor. Bu transfer, şirketin kayıtlarında önce ‘‘Marso AŞ.'ye ait hisse senetlerinin satışı’’ olarak gösterildi. Rapora göre, bu satış yüksek vergi tahakkuk ettireceği için, ‘‘Defterlerde tahrifat yapılarak ve sahte noter belgeleri düzenlenerek’’ transferin bu satıştan olmadığı kanıtlanmaya çalışıldı.

Beyoğlu 18. Noterliği'ne yaptırılan tespitlere göre, Marso Gıda A.Ş. hisselerinin satışı ve GCD Inc. adlı şirkete yapılan transfer konusunda da, özetle şu vurgulamalara yer verildi:

TEK TEK TESPİT ETTİLER

‘‘Birinci Tespit: Marso A.Ş.'nin 13 Eylül 1993 tarihinde satıldığını ve yurtdışına yapılan transferin kaynağının Marso A.Ş. hisselerinin satışı olduğunu kanıtlamaya yönelik sonuç doğurmaktadır.

İkinci Tespit: Marso A.Ş.'nin 4 Ekim 1993 tarihinde satıldığını ve yurtdışına yapılan transferin kaynağının Marso A.Ş. hisselerinin satışı olmadığını kanıtlamaya yönelik sonuç doğurmaktadır.’’

NOTER VE BİLİRKİŞİYE SUÇ DUYURUSU

Ayrıca, ‘‘Yevmiye kayıtlarında ve bunların dayanağı olan belgelerde yer almayan bir hususu defter kayıtlarında görülmüş gibi tespit konusu yapan’’ bilirkişi Mehmet Dönmez ile Beyoğlu 18. Noter Vekili Abdülkadir Özköse hakkında da suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Dönmez ve Özköse'nin Noterlik Kanunu'nun 151. ve TCK'nın 240. ve 339. maddelerine göre yargılanmaları gerektiği belirtildi. Bu konuda hazırlanacak raporun Adalet Bakanlığı'na iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmesi raporla kayda alındı.

RAPORDAN ŞOK TESPİTLER

Raporda müfettişler Marsan'ın evraklarındaki tahrifatı şöyle özetledi:

‘‘Marsan A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri, karar defterlerinin bazı sayfalarını yerinden sökerek başka sayfalara yapıştırmışlar, bazı sayfalarını ise sonradan başka sayfaya yapıştırılıp yapıştırılmadığı belli olmayacak şekilde yapışık olduğu yerden söküp yok etmişler, bu yolla GCD Inc. adlı şirkete transfer edilen paraları iştirak gibi göstermeye yönelik kararlar düzenlemişler ve bu kararlar doğrultusunda yevmiye kayıtları yapmışlar, bu durumu yetkili makmamlara beyan ederek, kamuyu yanıltmışlardır. Bu durumda Ceza Kanunu'nun 345 ve 348. maddeleri gereğince takibat yapılması gerekir.’’

Servetlerindeki artışı izah edemiyorlar

Maliye Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda, Özer ve Tansu Çiller'in servetlerinde meydana gelen artışın gayrimenkul alım satımından kaynaklanmadığı vurgulandı. Raporda, Çiller Ailesi'nin servetinde meydana gelen ve ‘‘Mevcut gelir kaynakları ile izah edilemeyen’’ artışların tablosu da sunuldu. Maliye Bakanlığı Çillerler hakkında 9 ayrı suçtan savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı alırken, Özer Çiller de, hakkında Aydın Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davayla ilgili olarak dün Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi (üstte). Yatlarının bakımını TURBAN'a ücretsiz yaptırdığı ve 2 jetski aldırdığı gerekçesiyle yargılanan Özer Çiller hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Çillerler’in 61 gayrimenkulü var

Haberin Devamı

TBMM Tansu Çiller'in Malvarlığını Soruşturma Komisyonu'na, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden gönderilen yazı, Çiller Ailesi'nin 61 gayrimenkulü bulunduğunu ortaya koydu. Müdürlük, Çiller Ailesi'nin malvarlığı hakkındaki kayıtların incelenmesinin sürdüğünü, yeni bulguların ortaya çıkması durumunda bunu komisyona bildireceklerini belirtti. Berk ve Mert Çiller'in üzerine kayıtlı gayrimenkul olmadığının vurgulandığı yazıda, Özer ve Tansu Çiller'in üzerine kayıtlı 61 kalem gayrimenkul bulunduğu ifade edildi. Tapu kayıtlarında, çok sayıda gayrimenkulün Tansu ve Özer Çiller adına yarı yarıya kaydedildiği de belirlendi. Çiller'in mal bildiriminde 87 bin 847 metrekare ve tek parça olarak gösterdiği, üzerinde çiftlik evi, yüzme havuzu ve tenis kortu bulunan Kuşadası'ndaki arazi, tapu kayıtlarında tarla olarak 8 parça halinde yer aldı. Komisyonda alınan kararların gereğinin yerine getirilmemesi, komisyonda tartışmalara yol açmıştı. Komisyon Başkanı Süha Tanık, ilk olarak Tansu Çiller'e bir yazı gönderilerek, malvarlığını güncelleştirmesi istendi. Önergeye konu olan Antalya Beldibi ve Bolu'daki villaları incelemek isteyen komisyon, tapu kayıtlarında bu bilgilerin çıkmaması üzerine sıkıntıya düştü. Üyelerin ısrarı üzerine komisyon başkanlığı, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne yeni bir yazı yazarak, ailenin şirketlerine ait malvarlıklarının da bildirilmesini talep etti.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!