Çiller’in annesinden kalan serveti de şüpheli bulundu

Güncelleme Tarihi:

Çiller’in annesinden kalan serveti de şüpheli bulundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı TBMM Araştırma Komisyonu'na gönderdiği Çillerler'le ilgili raporda, vergi kaçakçılığı, servet gizleme ve yanlış mal bildirimi saptamalarına yer verdi. Raporda Çiller Ailesi'nin veraset bildiriminin de şüpheli bulunduğu ve incelemeye alınmasına gerek olduğu belirtildi.

Raporda Tansu Çiller'in, annesinin vefatından sonra Çiller Ailesi'nin verdiği ek veraset ve intikal vergisi beyannamesine dikkat çekildi. Beyannamede Çiller'in veraset yoluyla, ‘880 Cumhuriyet altını, 570 bin dolar ve 690 bin mark’, çeşitli gayrimenkul ve menkul değerlerin intikal ettiğini bildirdiği hatırlatıldı. Çiller'in vefat eden annesi Muazzez Çiller'e ait kiralık kasanın tutanakla açıldığı ve kasada sadece taklit yüzükler, alüminyum gözlük çerçevesi gibi, ekonomik değeri yok denecek kadar az olan kıymetlerin bulunduğu da kaydedildi. Raporda veraset bildirimiyle ilgili, ‘makul olmayan şüpheli unsurlar’ şöyle sıralandı:

Muazzez Çiller'in 880 adet cumhuriyet altını, 570 bin dolar ve 690 bin markı nezdinde muhafaza etmesi.

Kendi evinde değil, kızının evinde vefat etmesi nedeniyle, nezdinde muhafaza ettiği iddia edilen altın ve dövizlerin hangi evde bulunduğunun anlaşılamaması.

Bu kadar büyük miktarlardaki altın ve dövizin ilk verilen veraset ve intikal vergisi beyannamesinde beyan edilmemiş olması

Veraseten kaldığı iddia edilen dövizlerin ek beyannamenin veriliş tarihi olan 15 Mayıs 1995 tarihinden önce 4 Mayıs 1995 tarihinde TL'ye çevrilmesi.

Döviz ve altınların veraseten kaldığına ilişkin harhangi bir mahkeme tesbitinin yaptırılmaması.

Raporda bu konuda, ayrı bir veraset ve intikal vergisi incelemesi yapılmasını gerektirdiği de belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!