Çiller: Demirel'e imzalı istifa garantisi verdim

Güncelleme Tarihi:

Çiller: Demirele imzalı istifa garantisi verdim
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2002 01:41

DYP Genel Başkanı Çiller'in Foto Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde renkli görüntüler yaşandı.

Çiller, kendisini ziyarete gelen foto muhabirlerinden birinin makinasını aldı. Çiller, gazetecilerin fotoğraflarını çektikten sonra makinanın arkasındaki dijital görüntüleri inceledi ve kendisini başarılı buldu. Çiller, fotoğrafı çekerken bol bol kahkaha attı.

DYP Lideri Tansu Çiller, Refahyol döneminde perde arkasında kalan önemli bir gelişmeyi açıkladı. Çiller, Refahyol hükümetinin istifası sırasında, başbakanlık görevinin kendisine verilmesi için dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'e üç ay sonra seçime gitme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Çiller, dün TBMM'deki basın toplantısında, bir gazetede yayınlanan ‘‘Refahyol dehşet dönemi’’ sözlerini hatırlatan gazetecilere, ‘‘Dehşet dönemi demedim, dehşet estirildi dedim’’ karşılığını verdi. Bu soruyu yanıtlarken Çiller, o dönemde Erbakan'ın yerine kendisinin başbakanlığa getirilmesi durumunda ülkeyi 3 ay içinde seçime götüreceğini Demirel'e ilettiğini bildirdi. O dönemdeki Amsterdam zirvesi kararları çerçevesinde AB ile müzakere sürecinde Türkiye için çalışmak istediklerini vurgulayan Çiller, şunları söyledi:

‘‘Bütün Türkiye'den 3 ay daha istedik. Nasıl Gümrük Birliği'ne girdiysek, ‘Bunu da yapalım ve seçime gidelim' dedik. Bunun için istifa imzamın hazır olduğunu Sayın Cumhurbaşkanı'na ifade ettim, çıkardım gösterdim. Türkiye için AB için 3 ay daha.’’

Refahyol döneminde sivil toplum örgütlerinin ve askerin baskısı üzerine koalisyon ortağı DYP’nin Başbakan Yardımcısı Çiller, Başbakan Erbakan'ı istifa etmeye ikna etmişti. DYP'nin planına göre, Çiller başbakan olacak ve ülkeyi erken seçime götürecekti. Erbakan zorlu bir direnişten sonra istifayı kabul etmişti. 18 Haziran 1997'de Erbakan Köşk'e çıkarak istifasını sundu. Demirel, 7 BBP milletvekilinin imzasının da yer aldığı 282 milletvekili imzası ile gelen Erbakan'ın elinden istifa metnini alınca, daralan siyaset de nefes aldı.

Çiller, Demirel'le yaptığı görüşmede, BBP milletvekillerinin desteği ile 276 olan güvenoyu sınırını aşacakları mesajını vererek Başbakanlığı istedi; ama Demirel, Başbakanlık görevini ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a verince bir dönem kapandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!