Çilek mağduru çiftçi, AİHM’ye başvuracak

Güncelleme Tarihi:

Çilek mağduru çiftçi, AİHM’ye başvuracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 12:42

VAN’ın Gevaş İlçesi’nde devletten aldığı çilek fidelerini tarlasına eken, ancak 3 yıldır ürün alamayan Tevfik Oktu, destek amaçlı aldığı parayı da geri ödeyemeyince icralık oldu.

3 dönüm araziye 18 bin çilek fidesi diken ve yaklaşık 20 bin YTL masraf eden çiftçi Oktu, çileklerin tadına bile bakamadığını belirterek, zararlarının karşılanması için valiliğe başvurdu. Ancak burdan da olumsuz yanıt alan Oktu, bu kadar zararın ardından bir de icralık olunca şaşkına döndü. Tüm hukuki yollarla hakkını arayacağını söyleyen Oktu, “Zararımın karşılanması için savcılığa, ardından da AİHM’ye başvuracağım. Çünkü bize ambarlarda çürümüş olan çilek fidelerini verkişler” dedi.

Van’da 3 yıl önce Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden destekli çilek fidesi alan Gevaşlı çiftçi Tevfik Oktu ve ortağı Nimetullah Ürey, 3 yıldır daha çileklerin tadına bile bakamadan icralık oldu. Yaklaşık 20 bin YTL harcayarak büyük umutlarla ortağı Ürey ile birlikte çilek fidelerini kiraladıkları 3 dönümlük araziye diktiğini belirten Tevfik Oktu şunları anlattı:

“Ürün almak için sabırsızlıkla bekledik. Ancak bir yıl sonra fidelerin hiçbiri tek bir çilek dahi vermedi. Bunun üzerine Tarım İl Müdürlüğü’ne giderek durumu anlattık. Bize, toprakta demir eksikliği olduğu belirtilerek ilaçlamamız istendi. Yaklaşık 2 bin YTL’lik ilaç alarak toprağa attık. Sonraki 2 yıl içinde de ürün almak için bekledik, ancak fideler tek bir çilek dahi vermedi. Bir çilek dahi satamadan, fidelerin karşılığı olan borcumuz faiziyle birlikte 7 bin 500 YTL’ye yükselmiş. Bu yüzdren de icralık olunca adeta dünyamız karardı.”

“ÇÜRÜK FİDE VERMİŞLER”

Ürün alamadığı için fidelerin parasını ödeyemediğini ve perişan olduğunu belirten Oktu şunları söyledi:
“Bize büyük haksızlık yapıldı. Büyük umutlarla tarım müdürlüğünden 18 bin çilek fidesi aldık. Bize ‘yıllık 20 bin YTL’lik ürün alırsınız’ dediler. Ancak 3 yıldır tek bir çilek dahi koparamadık. Ben umutla yine tarlama gidip geliyorum. Belki olur diye. Ama bütün çilek fideleri bozuldu. Zaten ambarlarda çürümüş olan fideleri bize dağıtmışlar. Zararlarımızın karşılanması için valiliğe dilekçe verdik. Buradan Tarım Müdürlüğü’ne gönderilen dilekçenin ardından olumsuz cevap geldi. Zararlarımızın karşılanmasının mümkün olmadığı ve 7 bin 500 YTL’lik borçtan dolayı icraya verildiğimiz belirtildi. Zaten perişan durumdayız. Binlerce YTL masraf ettik. Ürün alamadan nasıl bu borcu ödeyelim. Biz de hukuki yollarımızı arayacağız. Savcılığa suç duyurunusunda bulunacağız. Eğer sonuç alamazsak hakkımızı AİHM’ye kadar götüreceğiz.”

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise, bu tür projelerde gönüllü çiftçilere destek verildiğini söyledi. Yetkililer, yetiştiricilik konusunda da bilgilendirilen çiftçilere, çürük fide verilmesinin de söz konusu olmadığını savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!