Çıktı açık alınla

Güncelleme Tarihi:

Çıktı açık alınla
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2003 02:03

Ünlü dalgıç Namık Ekin Zafer Günü'nde ‘su altında en uzun mesafeyi tüple yüzme’ rekoru kırarak yeni bir zafere imza attı. 14 saat sonra Sarayburnu'ndan alkışlar arasında denizden çıkan Ekin, ‘‘Yorgunum, ama mutluyum’’ dedi.

Emekli SAT komandosu 61 yaşındaki dalgıç Namık Ekin, 39 kilometrelik İstanbul Boğazı'nı 14 saatte ‘Su altında en uzun mesafeyi tüple yüzme’ dünya rekorunu kırdı. Dün sabah saat 06.25'te Karadeniz açıklarında denize dalan Namık Ekin, saat 20.15'te Sarayburnu'nda denizden çıktı. Namık Ekin, kendisine kılavuzluk yapan antrenörü ve Sualtı Sporları Federasyonu Teknik Kurul üyesi Levent Karataş ve bir noter ile 04.00'te Beykoz Anadolu Kavağı Keçilik Koyu'na geldi. Ekin, bu rekor denemesinin omurilik felçlilerine yardım amacı taşıdığını, onlara tekerlekli sandalyeler almak istediklerini söyledi.

KOMUTANINA ARMAĞAN

Ekin, rekor denemesi için 30 Ağustos tarihini seçmesinin özel bir nedeninin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de, şunları söyledi: ‘‘Ben, asker kökenliyim. Askerler böyle önemli günleri sever. Çok sevdiğim ağabeyim, komutanım Oramiral Özden Örnek, Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. Rekoru ona hediye etmek istiyorum. Yine bir komutanım da aynı zamanda halter ve body hocam olan Orgeneral Aytaç Yalman, zaten Kara Kuvvetleri Komutanı. Böyle önemli bir günde, böyle bir rekoru bu komutanlarıma hediye etmek istiyorum.’’ Saat 06.25’te Karadeniz açıklarında suya dalan Ekin öğle saatlerinde Tarabya açıklarına ulaştı. Namık Ekin'i rekor denemesi sırasında yalnız bırakmayan kızları Melek ve Name Ekin de zaman zaman suyun altına inerek babalarıyla görüştü.

ROTAYI UZATAN ZİKZAK

Boğaz trafiğinin yoğunluğu yüzünden zaman zaman durmak zorunda kalan Namık Ekin saat 20.15'te Sarayburnu'na ulaştı. Zodiak bota antrenörü ve ekip arkadaşları tarafından çıkarılan 61'lik komando, ayakta durmakta güçlük çekti. Alkışlar arasında ambulansa bindirilen milli sporcu herhangi bir komplikasyona karşın Çamlıca Hayat Hastanesi'ne götürülerek müşahade altına alındı. Noter'in yaptığı açıklamaya göre Ekin'in, su altında kalış süresi 13 saat 50 dakika. Ekin'in 39 kilometre olan parkurda Lodos nedeniyle sık sık zikzak yapması sonucu yüzdüğü mesafe 48 kilometre olarak belirlendi. Rekortmen Namık Ekin hastanede yaptığı açıklamada, başlarda hiç zorlanmadığını belirterek, ‘‘Sonlara doğru ters akıntı ve askeri gemilerin engeline takıldım. Sadece bel ve ayak bileklerimde ağrı var. Onun dışında çok iyiyim ve çok mutluyum’’ dedi.

Denizin altında 48 kilometre yüzdü

İlerleyen yaşına rağmen yaptığı spor sayesinde sürekli formda kalmayı başaran milli sporcu Namık Ekin, saat 6.25'te rekor denemesi için Karadeniz açıklarında el sallayarak soğuk sulara daldı. İstanbul Boğazı'nı bir boydan bir boya suyun 4 metre altından yüzen Ekin'i suyun yüzeyinde iki tekne ile 4 zodiak bot takip etti. Herhangi bir tersliğe karşı 2 sağlık görevlisi ve 2 dalgıcın da hazır bulunduğu teknelerde ayrıca Ekin'in her 1 saat 15 dakikada değiştirdiği tüpler de yer aldı. Ekin, saat 20.15'te Sarayburnu'na ulaştığında 14 saatle artık dünya rekortmeniydi. Çok yorgun görünen 61 yaşındaki rekortmen, herhangi bir komplikasyona karşın ambulansla Çamlıca Hayat Hastanesi'nde müşahade altına alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!