Çikolata tüketimine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çikolata tüketimine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2001 12:02

Uzmanlar bilinçsiz çikolata ve tatlı tüketiminin mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi hastalıklara neden olacağını belirterek bayramda çikolata ve tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Marmara Ãœniversitesi (MÃœ) Hastanesi Diyet Bölümü Åžefi Diyet Uzmanı Nurderen Uçar, akrabaların, dostların biraraya gelmesi açısından güzel bir olay olan dini bayramların, saÄŸlıklı beslenme açısından riskli bir dönem olduÄŸunu söyledi.Â

Bayramda yaşanan yanlış beslenmede Türk milletinin misafirperverliği ve yemek konusundaki aşırı ısrarlarının rolünün büyük olduğunu belirten Uçar, bayram ziyaretlerinde çikolatanın ardından baklava, şekerpare gibi hamur tatlılarının ısrarla ikram edildiğini ifade etti.

Uçar, bu tip yiyeceklerin vücuda sadece kalori sağladığını, başka bir besin değeri olmadığını vurgulayarak, şekerin fazlasının vücutta yağa dönüşerek depolandığını ve böylece şişmanlığa da neden olduğunu anlattı.

Çikolatada şekerin yanı sıra yağ da bulunduğunu, bu nedenle özellikle kolesterol ve diğer kan yağları yüksek kişiler için oldukça zararlı olduğunu bildiren Uçar, hamur tatlılarının da içeriğindeki un,şeker, yağlar nedeniyle birer 'kalori bombası' olduklarını söyledi.
      Â
KENDÄ°NÄ°ZÄ° TUTMAYI BÄ°LÄ°N
   Â
Bayramlarda hastanelerin dahiliye ve gastroloji polikliniklerine başvuranların sayısında artış yaşandığını hatırlatan Nurderen Uçar, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bayramda kendinizi tutmayı bilin. Vücuda boş enerji veren çikolata ve tatlılardan fazla yemeyin. Yağlı olan çikolatanın ve sindirimi zor olan hamur tatlılarının fazla tüketilmesi, çocuklarda mide bozulmasına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Yetişkinlerde de mide yanması ve bağırsak bozuklukları yaşanabilir."

Uçar, fazla çikolata ve hamur tatlısı yemenin şeker hastaları için çok daha tehlikeli boyutlarda zararlara neden olabileceğini vurguladı. Aşırı şekerli gıda tüketmenin dişlere de zarar verdiğini hatırlatan Uçar, dişteki mine tabakasına yapışan şekerlerin, burada bakteriyel salgıları artırarak asit oluşturup dişlerin çürümesine neden olduğunu anlattı.  Uçar, bayram ziyaretlerinde, çikolata ya da hamur tatlısı tüketiminin kişi başına günde en fazla 2-3 parçada kalmasını istedi.
   Â
RAMAZAN SONRASI BESLENMEYE DÄ°KKAT
   Â
International Hospital`den Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum da 1 ay boyunca oruç tutan kişilerin, Ramazan ayının bitmesiyle beslenmelerine dikkat etmeleri ve çok fazla yemekten kaçınmaları gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Canan Kuzum, Ramazan ayında gün boyunca boş kalan midelerin özenle hazırlanmış iftar ve sahur yemekleri ile büyük yorgunluk yaşadıklarını ifade ederek, "Ramazan ayı boyunca yorulmuş midelerimizi dinlendirmemiz vücut sağlığımız açısından gereklidir" dedi.

Dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın midenin fazla doldurulmaması olduğunu belirten Kuzum, bunun yanı sıra kızartmalardan, aşırı yağlı yiyecek ve tatlılardan, hazmı zor olan ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Canan Öcal Kuzum, yiyecek seçimi yaparken, yoÄŸurt, sebze yemekleri, salata ve meyvelerin tercih edilmesi, ayrıca günde 8-10 bardak su içilmesi gerektiÄŸini kaydetti. Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!