Çikolata ömrü uzatıyor

Güncelleme Tarihi:

Çikolata ömrü uzatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yapılan yeni bilimsel araştırmalar, çikolatanın kötü kolesterolle mücadele ettiğini ve ömrü uzattığını ortaya koydu.

Alınan sonuçlara göre, muntazam biçimde çikolata yiyen kişiler arasında ölüm oranı, yemeyenlere kıyasla yüzde 30 azalıyor.

Araştırmayı yapan Kaliforniya Üniversitesi uzmanları, çikolatada, kırmızı şarap ve yeşil çay ile sebze ve meyvelerda bulunan ''flavonoid'' adlı maddenin bol miktarda bulunduğunu saptadı. Söz konusu madde kanı sulandırıyor, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltıyor.

Sonuçları The Journal of Nutrition adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmaya göre, çikolata, kısa adı LDL olan kötü kolesterolün okside olarak damar çeperlerine yapışmasını engelliyor. Uzmanlar çikolatanın, tıpkı aspirinde olduğu gibi, kanda pıhtılaşmanın önüne geçtiğini de saptadı. Bilindiği gibi kandaki pıhtılaşma dolaşım sistemi yoluyla beyne giderek felce ya da kalbe giderek kalp krizlerine yol açıyor.

Uzmanlar bununla birlikte kalp krizine karşı günde 1 adet bebek asprini içmeyi adet edinen kişilerin bu alışkanlıklarını bırakarak günde bir tablet çikolata yeme yoluna gitmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Bununla birlikte, çok miktarda yağ içeren çikolatanın çok yenmesi durumunda kişilerde şişmanlık ve buna bağlı olarak kalp hastalıkları meydana getirdiği de uzmanlar tarafından ifade edildi. Araştırmacılar bu nedenle çikolatanın fazla miktarda yenmesinden kaçınılması tavsiyesinde de bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!