Çikolata değiliz ki bölünelim

Güncelleme Tarihi:

Çikolata değiliz ki bölünelim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2012 00:00

İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmak için 2014’te düzenleyeceği referanduma Londra kesin tavrını koydu. “Bu bir mantık, yürek ve ruh meselesi” diyen İngiliz Başbakan Cameron, savunma endüstrisine dikkat çekerek “Çikolata değiliz ki, bölünelim” dedi.

Haberin Devamı

1707 yılında “Act of Union” adlı birlik anlaşmasıyla; İngiltere, İskoçya ve Galler’in oluşturduğu Büyük Britanya Krallığı’nın İskoç ayağının çökmesi ihtimali Londra’yı harekete geçirdi. İskoçya’nın 2014’te bir referandumla Büyük Britanya Birleşik Krallığı’ndan ayrılma planlarına karşı İngiltere Başbakanı David Cameron bugüne kadarki en net itirazı seslendirdi.

Üçüncü yol

Dün İskoçya’yı ziyaret eden Cameron, “Birliği korumak için bütün gücümle mücadele edeceğim. İskoçya bağımsız bir devlet olursa bu çok, çok üzücü olur” dedi. İskoçya ile ortak nükleer savunma (Clyde kentindeki nükleer denizaltı üssü), sağlık, bankacılık sistemi, AB, NATO üyeliği ve kuzey denizindeki petrol yatakları mülkiyetini dikkat çeken, ortak savunma sanayisini hatırlatan Cameron, “Bütün bunları bir kalıp çikolata gibi parçalayamazsınız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cameron, dün bir araya geldiği İskoçya Birinci Bakan’ı Salmond ile bağımsızlık yerine “daha fazla yetki devrini” tartıştı. İki lider İskoç ve Birleşik Krallık hükümetlerinin hangisinin referandumu yasal olarak yürütme yetkisine sahip olduğu konusunu da ele aldı. İskoçya önce oy pusulasında bağımsızlık için sadece “evet” ya da “hayır” seçeneklerini sunmayı benimsemişti. Ancak Londra’nın baskıları karşısında İskoç Parlamentosu “Daha fazla yetki devri istiyor musunuz” seçeneğine de pusulada yer vermeye sıcak bakıyor. Cameron da İskoçya’ya daha fazla yetki devri konusunda “Yetki devri benim için sadece siyasi mesele değil. İnsanlara kendi yaşamları üzerinde daha fazla kontrol vermeyi kastediyorum” dedi. 

Babam İskoç annem Galli

Bununla birlikte sert bir üsluptan kaçınan İngiltere Başbakanı “Benim babamın babası İskoç Cameron klanından, annem ise Galler’deki Llewellyn’den. Biz birlikte çok şey başardık ve başarmaya devam edebiliriz. Bu nedenle umarım ki İskoçlar ortak vatanımızda kalma yönünde oy verecekler. Avrupa’da kendi başına ayakta duran bir sürü küçük ülke var. Benim demek istediğim biz birlikte daha zenginiz, daha güçlüyüz” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!