Cihangir’e Orhan Kemal Müzesi

Güncelleme Tarihi:

Cihangir’e Orhan Kemal Müzesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kültür sitesi olarak düzenlenen binada yazarın özel eşyaları, kitapları, fotoğrafları sergilenecek. Ayrıca konserler ve sergiler düzenlenecek.

ORHAN Kemal Kültür ve Sanat Koordinatörlüğü, yazarın anısına Cihangir'de bir kültür sitesi açıyor. Yaklaşık 10 milyar lira harcanarak gerçekleştirilen müzenin önümüzdeki aylarda açılması planlanıyor. Orhan Kemal'in unutulmaması ve genç kuşaklar tarafından hatırlanmasını istediklerini belirten yazarın oğlu Işık Öğütçü iki yıl önce bu amaçla Orhan Kemal Kültür ve Sanat Koordinatörlüğü'nü kurduklarını belirtti. Öğütçü ’’Hedefimiz sadece müze, sergi, kafetarya açmak değil, kültür etkinliklerinin de düzenleneceği bir ortam yaratmak. Zaman zaman yurtdışından sanatçılar getirtip konserler düzenlemek, resim sergileri açmak istiyoruz’’ dedi.

Üç bölümden oluşuyor

Akarsu Caddesi 32 numarada kurulan Orhan Kemal Kültür Sitesi üç bölümden oluşuyor. Müze bölümünde yazarın kütüphanesi, daktilosu, fotoğrafları, eşyaları ve yatak odası bulunuyor. Bu eşyalar yazar öldükten sonra koruma altına alınan Basınköy'deki evinden getirildi.

Işık Öğütçü ’’Babam çok mütevazı bir insandı. Pek fazla eşyası yoktu. Daktilosunu yatağa koyar, orada yazar, uykusu geldiğinde arkaya doğru uzanır, sonra da uyurdu’’ diyor.

Müzede yazarın kitaplarının ilk baskıları, yabancı dilde yayımlanan eserleri, hakkında yayımlanan kitaplar da sergilenecek. Yazarın albümünden 65 fotoğraf sergi bölümünde yer alacak.

İkbal Kahvesi

Kültür sitesinin bir başka bölümünde yazarın kitaplarının indirimli satılacağı bir reyon bulunuyor. Reyonda kitapların, roman kahramanlarının yeraldığı bloknot, defter, kalem gibi çeşitli hediyelik eşyaların yanısıra yazarın sesini içeren CD ve kasetler, fotoğraflar da satışa sunulacak.

Yapıda, ziyaretçilerin dinlenebilmeleri için İkbal Kahvesi adı verilen küçük bir kafeterya da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!