Çığlıkları hayatım boyunca unutamam

Güncelleme Tarihi:

Çığlıkları hayatım boyunca unutamam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2003 01:50

Şişli'deki Beth İsrael ve Şişhane'deki Neve Şalom sinagoglarına düzenlenen hain saldırılara tanık olanlar, yaşadıkları dehşeti Hürriyet'e anlattılar.

Neve Şalom Kilisesi'nin karşısındaki Reksaş Avize'de 1971 yılından beri çalışan ve cam parçalarından hafif yaralanan Sadettin Can ile Tahir Can olay anını şöyle anlattılar:

‘‘Patlama günü saat sekiz sıralarında dükkanımızı açtık. Olay sırasında, arka tarafta dükkanı düzenliyorduk. Alev topu gördüm. Her yer dumanla kaplıydı. Dışarı çıktık. Sadece önümüzü görebiliyorduk. Yerlerde insanlar vardı. Feryat figan bağırıyorlardı. Biz çok şanslıyız. Hemen yan komşumuz, Şahinler Elektrik'in sahibi Murat Şahin öldü.’’

KAPI ÜSTÜMÜZE GELDİ

Saldırıya, sinagogun içinde dua ederken yakalanan Hursi- İsuva Sliki çifti, dehşet anı için şunları söyledi:

‘‘Salonda oturduğumuz sırada büyük bir patlama oldu. Kapı ve pencereler yerinden fırlayarak üstümüze geldi ve içerisi toz bulutuyla doldu. İkinci kattan güçlükle aşağı inerek kendimizi sokağa attık. Herkes kaçışıyordu. Yaralılar ve ölenler vardı. Korkunç bir gündü.’’

Gazeteci Göktan Bedük ile eşi Selge de yaralı kurtulanlar arasındaydı. Sol gözünden yaralanan ve vücudunun çeşitli yerlerinde cam kesikleri bulunan Bedük, oturdukları binanın hedef sinagogun tam karşısında olduğunu belirterek şunları anlattı:

‘‘Kulakları sağır eden bir patlama sesi geldi ve pencereler evin içine girdi. Deprem nedeniyle evde bulundurduğumuz fener yardımıyla aşağı indik. Eşim çıplak ayakla dışarı fırladığı için sırtıma aldım. Ölen, yaralanan insanların üzerinden atlayarak dışarı çıktık. Sinagogdan çığlıklar geliyordu. Hayatım boyunca unutmayacağım bu çığlıkları.’’

Aynı sokakta tekstil mağazası sahibi Şükrü Okumuş da patlamadan kılpayı kurtulanlardan. Okumuş, ‘‘Dolapdere'deki depodan buraya geliyordum. Geldiğimde bu korkunç manzara ile karşılaştım. Buraya varmadan 10 dakika önce patlama olduğunu öğrendim. Yaralılara yardım etmeye çalıştım. Arabaları durdurarak yaralıları bindirip hastanelere gönderdik. Mağaza temizliği için gelen bir işçi hayatını kaybetti’’ dedi.

BİTEN ŞARJ KURTARDI

Şans eseri kurtulan isimlerden Ramazan Sekman, ‘‘Sabah işyerine geldim. Telefonumun sarjı bitmişti. Şarj etmek için karşı sokakta işyeri olan bir arkadaşıma gittim. Telefonu şarja taktıktan sonra tam döneceğim sırada patlama oldu. Biten şarjım hayatımı kurtardı’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!